Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

„Pentru numele lui Dumnezeu, deschide ușa!”. Ultimele cuvinte înregistrate de cutia neagră a avionului prăbușit în Alpii francezi

0 44

avion prabusit franta

Cotidianul german Bild a publicat duminică ultimele conversaţii dintre cei doi piloţi ai avionului Germanwings prăbuşit marţi în Alpii francezi, confirmând că pasagerii au avut timp să înţeleagă situaţia, relatează Le Point, în ediţia electronică.

Potrivit Bild, primele 20 de minute de zbor au fost marcate de discuţii banale între pilotul Patrick Sondheimer şi copilotul Andreas Lubitz. Căpitanul îi explică lui Lubitz că nu a avut timp să meargă la toaletă la plecarea din Barcelona. La ora 10.27, pilotul îi cere lui Lubitz să pregătească aterizarea la Düsseldorf. Acesta din urmă îi răspunde: „Sper”, „Vom vedea”.

Pilotul iese din carlingă pentru a merge la toaletă, iar avionul începe să coboare. După câteva minute se aude un „zgomot puternic” ca şi cum cineva încearcă să intre în carlingă, scrie Bild. Apoi se aude vocea pilotului: „Pentru numele lui Dumnezeu, deschide uşa!”. Pe fundal, pasagerii încep să ţipe, afirmă cotidianul. Pilotul încearcă în mod evident să deschidă uşa cu toporul. Apoi strigă: „Deschide nenorocita asta de uşă!”.

În jurul orei 10.40, avionul Airbus atinge un versant şi se aud ţipetele pasagerilor. Acestea sunt ultimele zgomote de pe înregistrare, scrie Bild. La scurt timp după aceea, avionul loveşte în plin un versant la viteza de 700 de kilometri pe oră şi este pulverizat la impact.

Sâmbătă, cotidianul german a publicat un interviu cu o însoţitoare de bord prezentată ca fiind fosta iubită a lui Lubitz, care consolidează ipoteza potrivit căreia tânărul copilot suferea de probleme psihice. Femeia afirmă că, atunci când a aflat despre catastrofă, i-a revenit în memorie o frază a copilotului: „Într-o zi, voi face ceva care va schimba tot sistemul, şi toată lumea îmi va afla numele şi îşi va aminti de el”. Ea susţine că dacă Andreas Lubitz a făcut acest lucru, atunci explicaţia este că el „a înţeles că din cauza problemelor sale de sănătate marele lui vis de a lucra la Lufthansa în calitate de comandant de bord şi pilot de lung curier era practic imposibil”.

CITIȚI ȘI: Infiorător! Copilotul a prăbușit intenționat avionul în Alpii francezi – 150 de oameni au murit

Un alt cotidian german, Welt am Sonntag, a afirmat că anchetatorii au descoperit la domiciliul lui Lubitz „numeroase medicamente” pentru tratarea „bolilor psihice”. Tânărul, care suferea de o „depresie gravă”, era urmărit de „mai mulţi neurologi şi psihiatri”. Vineri, Parchetul din Düsseldorf a declarat că au fost găsite concedii medicale rupte de Andreas Lubitz. Nicio scrisoare de adio care să dezvăluie un act premeditat nu a fost însă găsită. Potrivit Bild şi New York Times, tânărul suferea în plus de probleme de vedere, care ar fi pus sub semnul întrebării capacitatea sa de a pilota avioane.

Ultimele discuții înregistrate de cutia neagră:

10:27. Avionul atinge altitudinea de croazieră, la aproape 12.000 de metri. Pilotul îi spune copilotului să se pregătească pentru aterizarea de la Dusseldorf. Se aude un scaun care se dă în spate și o ușă care se închide.

10:29. Avionul începe să coboare

10:31. Deja avionul a pierdut 500 de metri altitudine și continuă să coboare.

10:32. Controlorii de trafic încearcă să ia legătura cu echipajul, dar nu primesc niciun răspuns. În cabină, alarma de „Sink Rate” începe să sune, din cauza coborârii neprogramate.
Se aud imediat lovituri puternice în ușă, ca și cum cineva încearcă să intre. „Pentru numele lui Dumnezeu, deschide ușa!”, țipă Sondheimer. Pasagerii încep și ei să țipe de spaimă.

10:35. Lovituri metalice se aud în ușă, probabil acesta este momentul în care căpitanul a încercat să folosească toporul din dotarea avionului pentru a sparge ușa.

10:36. Se aude alarma care le spune piloților să tragă de manșă în sus pentru că se apropie periculos de pământ. Pilotul strigă din nou „Deschide naibii ușa”.

10:38. Cu motoarele la maximum, pe înregistrare se aude respirația lui Lubitz, dar el nu spune nimic.

10:40. Avionul atinge cu aripa dreaptă muntele iar strigătele pasagerilor acoperă tot sunetul.

Avionul Airbus A320 al companiei Germanwings, având la bord 144 de pasageri şi şase membri ai echipajului, s-a prăbuşit marţi dimineaţă într-o zonă muntoasă din sudul Franţei. Aeronava a căzut în zona Barcelonnette, situată în provincia Haute Provence. Resturile avionului sunt în Masivul Pic de l’Estrop, la altitudinea de peste 2.500 de metri.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More