Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

VIDEO – Percheziții DIICOT în Bistrița Năsăud, în urma reportajului Sky News despre traficanții de arme

0 58

Procurorii DIICOT efectuează miercuri șapte percheziții în locații din Târgu Mureș și Bistrița Năsăud în dosarul deschis în urma reportajului Sky News, au declarat surse judiciare.

Potrivit surselor citate, o persoană a fost adusă la sediul central al DIICOT, urmând ca alte patru, presupușii traficanți, să fie aduse la audieri.

În dosar, procurorii au început urmărirea penală pentru contrabandă calificată și nerespectarea regimului armelor și munițiilor.

Sursele au precizat că intermediarul între presupușii traficanți și jurnaliștii de la Sky News a fost adus marți seara la DIICOT și ar fi recunoscut la audieri fapta.

Anchetatorii ar fi găsit toate armele și au descoperit că unele erau deținute legal pentru vânătoare.

Sursele citate susțin că reportajul „a fost aranjat”, jurnaliștii indicându-le presupușilor traficanți inclusiv ce să spună la filmare.

De asemenea, procurorii ar fi constatat că jurnaliștii i-ar fi plătit pe presupușii traficanți.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că legătura dintre jurnaliştii britanici şi cei care apar în filmarea Sky News ar fi fost intermediată de Szanto Aurelian Mihai, un freelancer român în vârstă de 40 de ani care s-ar fi stabilit în Anglia în urmă cu şapte ani, bărbatul fiind în prezent audiat la DIICOT. Aceleaşi surse precizează că totul ar fi fost un scenariu pus la cale de jurnaliştii britanici, românii care apar în imagini fiind plătiţi şi instruiţi în legătură cu replicile pe care să le spună. De asemenea, acestora li s-ar fi cerut să poarte haine de tip militar. Suspiciunile procurorilor ar fi fost confirmate de intermediar la audieri.

Surse din cadrul anchetei susţin că la jumătatea lunii iulie, intermediarul Szanto Aurelian Mihai, ar fi fost contactat de jurnalişti Sky News care i-au spus că vor să facă un material despre traficul de arme în Europa. Ulterior, la data de 29 iulie, acesta, împreună cu mai mulţi angajaţi ai postului Sky News au ajuns Târgu Mureş. La data de 1 august au ajuns la Cluj, unde au închiriat o maşină care a fost condusă de Szanto Aurelian Mihai, acesta fiind şi translator în cadrul materialului dar şi unul dintre figuranţi. La înregistrare au luat parte şi alţi bărbaţi, unul dintre ei fiind finul intermediarului. Aceleaşi surse precizează că patru dintre arme i-ar aparţine lui Szanto Aurelian Mihai, acestea fiind deţinute legal. Alte două arme i-ar aparţine finului intermediarului, fiind deţinute şi acestea în mod legal. Sumele pe care le-ar fi primit participanţii sunt cuprinse între 1000 şi 500 de euro.

Sursele menţionate spun că jurnaliştii ar fi solicitat să filmeze într-o zonă de munte, finul intermediarului alegând un deal din localitatea Mărişelu din Bistriţa Năsăud.

Sky News: Traficanți din România, dispuși să vândă arme cumpărătorilor din Europa Occidentală

Mai mulți jurnaliști de investigație de la Sky News au venit în România pentru a se întâlni cu traficanți dispuși să vândă armament unor cumpărători din Europa Occidentală, relatează postul de televiziune britanic.

În contextul în care serviciile de securitate britanice au avertizat în legătură cu riscul comiterii în Marea Britanie a unor atentate precum cele de la Paris, jurnaliștii Sky News au aflat de la bandele de criminalitate organizată est-europene că în ultimii doi ani cererea primită din Europa pentru armament a explodat și că aceste bande vor furniza arme oricui.

”Analiștii în domeniul securității susțin că celulele teroriste islamiste și atacatorii de tipul ‘lup singuratic’ iau acum în calcul achiziționarea de arme automate drept cea mai bună modalitate de a comite crime în masă în locuri publice. Granițele deschise ale Europei înseamnă acum că arme precum pistolul-mitralieră AK-47 pot fi ușor livrate cumpărătorilor din Europa Occidentală”, notează în continuare Sky News.

Pistolul-mitralieră AK-47 este cea mai cerută armă, una rar folosită de infractorii obișnuiți, după cum au mărturisit traficanții de arme contactați de jurnaliștii britanici.

După luni de negocieri, Sky News a fost ghidată spre o zonă îndepărtată din România pentru o întâlnire cu membrii unei bande de traficanți pregătiți să arate de ce ofertă dispun. ”Nu este niciun subterfugiu aici. Ei știau că noi suntem o instituție de presă care dorește să ilustreze modul relativ ușor de procurare a unei arme și credeau că vom cumpăra arme. Noi nu am făcut asta, ceea ce a complicat puțin lucrurile. Ceea ce este esențial este că lor nu le păsa dacă eram pregătiți să plătim. În timpul întâlnirii noastre ne-au spus clar că ar vinde absolut oricui — celor ce jefuiesc bănci, criminalilor în masă sau teroriștilor, fără nicio deosebire”, a explicat unul dintre jurnaliștii britanici.

”Le aducem din Ucraina împreună cu muniția, cât de multe doriți”, a spus unul dintre membrii bandei de traficanți de arme. Acesta a precizat că banda lui se ocupă doar de arme de foc, dar are legături strânse cu altă bandă, specializată în armament greu, grenade și mine. Printre armele prezentate jurnaliștilor britanici erau și puști cu lunetă, de ultimă generație. Una dintre ele, care costa 3.000 de euro, era un model austriac Steyr.

Armele sunt aduse din Ucraina în România, înainte de a fi livrate de altă bandă infracțională către Europa Occidentală și Orientul Mijlociu. Însă Europa Occidentală este principala destinație, notează Sky News.

Reveniți la Londra, jurnaliștii Sky News au arătat înregistrările video din România unor ofițeri din cadrul National Crime Agency (NCA), care au confirmat că tipul de arme, locul întâlnirii (cu traficanții români) și prețurile discutate erau în concordanță cu informațiile NCA.

”Armele provin adesea din apropierea unor zone de conflict precum Ucraina, așa cum este cazul locului întâlnirii dumneavoastră”, le-a spus jurnaliștilor Ian Cruxton, director în cadrul NCA pentru combaterea criminalității organizate.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More