Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Percheziții făcute de DIICOT la Cluj într-un caz de infracţiuni IT care implică trei continente

0 327

diicot bcco perchezitii

Procurorii DIICOT au destructurat o grupare infracţională specializată în savârşirea de infracţiuni informatice care acţiona în state din Uniunea Europeană, SUA şi America de Sud. S-au făcut percheziţii în Bucureşti şi în judeţele Vâlcea, Sibiu, Cluj şi Constanţa.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au destructurat o grupare infracţională specializată în savârşirea de infracţiuni informatice, ce acţiona în state membre ale Uniunii Europene şi Americii de Sud, precum şi în Statele Unite ale Americii.

În dosarul penal constituit, procurorii DIICOT au pus sub învinuire 38 de persoane.

Activităţile ilicite ale grupului infracţional organizat constau în ofertarea pe internet a unor de bunuri şi servicii, la preţuri atractive, urmată de încasarea contravalorii acestora, fără ca persoanele respective să beneficieze de obiectul sau prestaţia oferită (de regulă, autoturisme, produse electronice sau închirierea de imobiliare).

În realizarea activităţii infracţionale, membrii grupării se recomandau ca fiind cetăţeni străini, folosindu-se de acte de identitate falsificate şi conturi deschise la o bancă din străinătate. Efectuarea plăţilor era solicitată fie direct, în numerar, fie în conturile respective, pe teritoriul unui stat european. Ulterior, sumele erau transmise, prin intermediari, liderilor grupării din Romania.

Prejudiciul estimat, la acest moment, este de 1.000.000 GBP, iar numărul victimelor – 588.

Au fost efectuate 33 de percheziţii domiciliare pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Vâlcea, Sibiu, Cluj şi Constanţa, procurorii DIICOT beneficiind de sprijinul DCCO – Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice, SCCO Vâlcea şi Sibiu, BCCO Bucureşti, Cluj şi Constanţa, precum şi de 17 echipaje ale Jandarmeriei Române.

”Facem precizarea că faptele învinuiţilor sunt analizate prin raportare la dispoziţiile art. 66 Cod procedură penală, referitoare la prezumţia de nevinovăţie” se mai arată în comunicatul DIICOT.


Descoperă mai multe la Someșeanul.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More