Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Destine Holidays

Percheziții în Bistrița-Năsăud și Maramureș. Procurorii italieni au numit-o ”Operațiunea Transilvania”

0 558

Procurori DIICOT şi ofiţeri de poliţie judiciară au efectuat vineri opt percheziţii domiciliare în judeţele Bistriţa-Năsăud şi Maramureş, în baza unor mandate europene de arestare emise pe numele unor români, acuzaţi de furturi şi tâlhării zilnice într-un oraş din Italia.

Simultan, în acelaşi caz, au fost efectuate pe teritoriul Italiei 13 percheziţii domiciliare, iar pe teritoriul Germaniei au fost efectuate 2 percheziţii domiciliare, urmate de audierea mai multor persoane.

O bandă de răufăcători români, care jefuia oameni în vârstă din Italia, a fost destrămată printr-o operaţiune comună a poliţiilor din România, Italia şi Germania. Au fost arestate 16 persoane, în frunte cu capii bandei, doi soţi din Bistriţa-Năsăud.

Prejudiciul total este estimat la cel puţin 760.000 de euro, dar ar putea trece de un milion. Ancheta a început în 2018, iar procurorii italieni au numit-o „operaţiunea Transilvania”.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, activităţile au fost desfăşurate în baza unui ordin european de anchetă emis de autorităţile judiciare din Italia, într-o cauză având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, furt calificat cu consecinţe deosebit de grave, tâlhărie calificată cu consecinţe deosebit de grave, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi tăinuire.

În fapt, autorităţile judiciare din Italia vizează o activitate infracţională desfăşurată de 59 de suspecţi de cetăţenie română care, folosind acelaşi mod de operare, profitau zilnic de localnicii dintr-un oraş din Italia, săvârşind înşelăciuni, furturi şi tâlhării.

Banii obţinuţi în această modalitate erau transferaţi în România, prejudiciul total cauzat prin săvârşirea infracţiunilor fiind în cuantum de 760.000 de euro.

În cadrul acţiunii au fost puse în aplicare 7 mandate europene de arestare (dintre cele 13 mandate europene transmise în vederea punerii în executare).

”La percheziţiile efectuate pe teritoriul României, au fost descoperite şi ridicate, în vederea cercetărilor, mai multe telefoane mobile şi înscrisuri cu valoare probatorie. În cadrul acţiunilor, poliţiştii serviciilor de investigaţii criminale din cadrul inspectoratelor de poliţie judeţene Bistriţa-Năsăud şi Maramureş au pus în aplicare şapte mandate de aducere, fiind depistaţi un bărbat, de 38 de ani şi şase femei, cu vârste cuprinse între 22 si 62 de ani, pe numele cărora, autorităţile din Italia au emis mandate europene de arestare”, au anunțat reprezentanții Poliției.

Şapte inculpaţi au fost reţinuţi pentru 24 de ore, urmând a fi prezentaţi Curţii de Apel Cluj, în vederea dispunerii măsurilor legale.

Acţiunea comună a beneficiat de sprijinul analiştilor din cadrul Europol, care a asigurat şi schimbul de informaţii. La activităţile desfăşurate pe teritoriul României au participat reprezentanţi din cadrul Europol şi Carabinieri Italia.

De asemenea, un poliţist din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate a fost prezent în Centrul de comandă al operaţiunii din Italia.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More