Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Percheziții în Cluj, Maramureș și alte 14 județe, într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani

0 24

perchezitii politia

Polițiștii au efectuat, în această dimineață, sub coordonarea de specialitate a Direcției de Investigare a Criminalității Economice, 58 de percheziții, în 15 județe și în municipiul București, la persoane bănuite că ar fi cauzat un prejudiciu de peste 18.000.000 de lei, prin evaziune fiscală.

Polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Mehedinți, sub coordonarea Direcției de Investigare a Criminalității Economice — Inspectoratul General al Poliției Române, au efectuat joi dimineața 58 de percheziții domiciliare, pe raza a 15 județe (Mehedinți, Bihor, Cluj, Timiș, Arad, Ilfov, Maramureș, Sibiu, Bacău, Brașov, Călărași, Dâmbovița, Dolj, Mureș și Neamț) și a municipiului București.

Activitățile se desfășoară la locuințele unor persoane bănuite de evaziune fiscală și spălare de bani și la sediile societăților administrate de acestea, urmând a fi puse în executare 47 de mandate de aducere.

Din cercetări a reieșit că, în perioada 2008 — 2014, 46 de persoane, în calitate de reprezentanți legali (asociați, administratori, împuterniciți) ai unor societăți comerciale, ar fi angrenat firmele controlate de ei în mod direct sau prin persoane interpuse în comiterea de infracțiuni de evaziune fiscală.

Cei în cauză ar fi înregistrat în contabilitatea firmelor mai multe facturi fiscale emise în baza unor operațiuni comerciale fictive (reprezentând cheltuieli cu achiziția de materiale de construcții, piese și componente auto, materiale reciclabile) în valoare totală de peste 14.000.000 de euro (peste 63.000.000 de lei), pentru care ar fi dedus ilegal taxa pe valoare adăugată și ar fi diminuat artificial impozitul pe profit.

Prin aceste operațiuni fictive, bugetul general consolidat ar fi fost prejudiciat cu peste 4.000.000 de euro (peste 18.000.000 de lei).

Ulterior, prin intermediul societăților controlate, ar fi fost supuse procesului de spălare a banilor toate aceste sume, prin efectuarea mai multor operațiuni financiare, constând în depuneri succesive de valori monetare, urmate de retrageri imediate sau de ‘rularea’ acestor valori prin conturile bancare ale societăților.

Astfel, ar fi fost disimulată adevărata natură a provenienței banilor, cunoscând că provin din evaziune fiscală.

Acțiunea se desfășoară în cadrul unui dosar penal aflat în instrumentarea Serviciului de Investigare a Criminalității Economice — Inspectoratul de Poliție Județean Mehedinți, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Mehedinți, iar la ea participă peste 250 de polițiști.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More