Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Percheziții la Cluj. Sute de români înșelați prin metoda ”Caritas unguresc”

0 32

Polițiștii și mascații au descins în această dimineaţă la sediile unor societăți comerciale și la locuințele unor persoane bănuite de înșelăciune prin metoda „caritas unguresc”. Perchezițiile au ca scop cercetări într-un caz sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de camătă, delapidare și desfășurarea, fără drept, de activități specifice instituțiilor de credit.

La data de 16 noiembrie, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Prahova, sub coordonarea Direcției de Investigare a Criminalității Economice a Poliției Române, cu suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale a Poliției Române, au efectuat 8 percheziții domiciliare și la sediile unor societăți comerciale situate în municipiile București, Cluj și Miercurea Ciuc.

Acțiunea vizează un grup infracțional specializat în săvârșirea de infracțiuni de înșelăciune și în desfășurarea unor activități de creditare specifice instituțiilor financiare, fără respectarea prevederilor legale în domeniu.

Din cercetări a reieșit că, în perioada iunie 2015 — prezent, cele 5 persoane ar fi indus în eroare peste 350 de persoane, din județul Prahova și din județele limitrofe, prin metodă cunoscută sub denumirea de caritas unguresc.

Astfel, cei în cauză, prin folosirea unei societăți comerciale înființate în acest scop, prin intermediul căreia încheiau cu victimele așa-zise contracte de asociere în participațiune, s-ar fi angajat față de acestea să le acorde împrumuturi financiare în schimbul achitării unor rate lunare, fără însă ca această activitate de creditare deghizată să fi fost autorizată de Banca Națională a României.

În numeroase cazuri, deși victimele ar fi achitat mai multe rate lunare în avans, conform contractelor încheiate cu societatea comercială controlată de către bănuiți, aceștia nu ar fi remis sumele de bani promise că împrumut.

Prejudiciul cauzat prin activitatea infracțională, estimat până în prezent, este de peste 350.000 de lei.

În cursul acestei zile, vor fi conduse la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Prahova, 5 persoane bănuite de implicare în activitatea infracțională, iar alte 50 vor fi audiate pentru stabilirea situației de fapt.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de înșelăciune, camătă, delapidare și desfășurarea, fără drept, de activități specifice instituțiilor de credit.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More