Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Percheziții la Primăria Baia Mare: Arhitectul șef a fost reținut de DNA

0 48

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Biroul Teritorial Baia Mare din cadrul Serviciului teritorial Cluj au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 09.06.2016, a inculpatului Mircea Dinculescu.

Acesta este acuzat de procurorii DNA că, în calitate de arhitect șef în cadrul Primăriei Baia Mare, a săvârșit infracșiunea de luare de mită, în formă continuată.

La data de 10 iunie 2016, inculpatul Dinculescu Mircea urmează să fie prezentat Tribunalului Cluj cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

De asemenea, procurorii anticorupție au mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, începând cu data de 09 iunie 2016, față de inculpatul Florinel-Mihăiță Vaida, om de afaceri, cu privire la săvârşirea infracţiunii de luare de mită, în formă continuată.

În ordonanţele procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 2015-2016, inculpatul Dinculescu Mircea, în calitate de arhitect șef în cadrul Primăriei Baia Mare, a pretins și primit de la inculpatul Vaida Florinel – Mihăiță suma de 5.000 euro, în vederea sprijinirii acestuia pentru obţinerea aprobării recepției finale a unui imobil pentru care se eliberase anterior autorizația de construire.

În același context, la data de 09 martie 2016, inculpatul Dinculescu Mircea i-a mai pretins omului de afaceri suma de 1.000 euro.
Sumele de bani cu titlu de mită au fost pretinse și primite de inculpatul Dinculescu Mircea în condițiile în care acesta avea cunoştinţă despre faptul că omul de afaceri nu respectase proiectul de construcţie, că acesta modificase proiectul de structură și despre alte aspecte care impuneau demolarea construcţiei.

De asemenea, arhitectul șef l-a mai asigurat pe inculpatul Vaida Florinel – Mihăiță că-l va sprijini în demersurile viitoare în legătură cu eliberarea unei autorizaţii de reconstrucţie şi alte etape de avizare pentru aprobarea recepției finale a imobilului.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul Vaida Florinel-Mihăiță trebuie să respecte următoarele obligații:
a) să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat,
b) să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei,
c) să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa de către organul judiciar care a dispus măsura, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat,
d) să nu depășească limitele teritoriale ale României, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului competent,
e) să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme,
f) să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanţa de dispunere a controlului judiciar,.

Inculpatului i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Inculpaților Dinculescu Mircea și Vaida Florinel-Mihăiță li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Direcției Generale Anticorupție.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More