Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Pericol de inundații la Cuzdrioara și Mica. Someșul, aproape să iasă din matcă – FOTO

0 561

Un zăpor de gheață, format pe o lungime de câteva sute de metri, pune în pericol terenurile și casele aflate pe malul râului Someș în zona localității Cuzdrioara, la fața locului fiind solicitate autoritățile cu competențe în acest domeniu.

Zăporul de gheață s-a format în cursul nopții, în urma acumulărilor venite din zona județului Bistrița Năsăud, unde, în cursul zilei de ieri, au fost executate mai multe detonări controlate pe afluenții Someșului.

Astfel, formațiuni masive de gheață au fost distruse, pentru ca mai apoi acestea să vină în aval spre Dej, acumulându-se pe o mare distanță în zona localității Cuzdrioara, la intrare în Dej dinspre Bistrița.

Autoritățile locale se află la fața locului, la fel și echipaje de pompieri din cadrul Detașamentului Dej. Viceprimarul comunei Cuzdrioara, Simion Retegan, ne-a declarat că a fost solicitată de urgență o echipă de pirotehniști de la Cluj-Napoca, pentru ca zăpoarele de gheață să fie distruse prin detonări controlate.

La fața locului este așteptată și sosire prefectului județului Cluj, Gheorghe Ioan Vușcan, cu o echipă din cadrul comisiei pentru situații de urgență din cadrul instituției.

Situația este una similară și pe raza localității clujene Mica, în zona barajului peste râul Someș.

 

UPDATE 12:15: La fața locului se afla și vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Marius Mînzat, care a declarat pentru Someșeanul.ro că menține situația sub control și că a solicitat tuturor instituțiilor abilitate să intervină pentru preîntâmpinarea unor situații neplăcute.

Atât Marius Mînzat, cât și prefectul Gheorghe Vușcan au declarat că problema a apărut din cauza lipsei de comunicare între instituțiile însărcinate cu situațiile de urgență din Bistrița-Năsăud și Cluj. Astfel, sloiurile de gheață formate pe cursurile de apă din zona Bistrița au fost detonate, toate ajungând în Someș, iar în apropiere de Dej zăpoarele de gheață s-au blocat și au dus la umflarea apelor, care au fost în pericol să se reverse peste casele oamenilor.

Unele terenuri agricole și curți au fost inundate, însă fără să creeze pericol, iar în jurul orei 17 s-a ridicat barajul de la Mica, astfel că puhoaiele și blocurile uriașe de gheață, măsurând aproximativ 50 de centimetri grosime, au fost eliberate în aval.


Descoperă mai multe la Someșeanul.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More