Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Pericol de poluare în Maramureș, după ce ape de mină nefiltrate au ajuns în râul Băița

0 90

De vină au fost precipitațiile abundente din ultimele zile. Acum sunt monitorizate mai multe cursuri de apă și se așteaptă rezultatele testelor realizate de specialiștii de la Apele Române.

Apele deversate din râul Băița pot ajunge în râul Lăpuș și de acolo în Someș.

Specialiștii de la Apele Române Maramureș analizează indicatorii de calitate ai apei. Și Garda de Mediu așteaptă rezultatele, ca să verifice dacă sunt depășite limitele reglementate.

Anca Bonto, purtător de cuvânt Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Maramureș: “Specialiștii Sistemului de Gospodărire a Apelor Maramureș s-au deplasat la fața locului și au prelevat probe de apă. În acest moment monitorizăm cursurile de apă Băița, Lăpuș și Someș”.

Fost geolog la mina din Băița, Ioan Miclea susține că poluarea se întâmplă din cauza lipsei de substanțe reactive, care să neutralizeze elementele toxice din apă.

Ioan Miclea, fost geolog la mină: „Apa curge din mină. Are plumb, zinc, cupru, aur, argint, mangan, fier, metale care-s în rocă. Sunt două stații de epurare. Degeaba îi amendezi, că nu au bani să cumpere atâta reactiv. Le trebuie var, fel de fel de reactiv”.

Nu este prima dată când se întâmpla astfel de incidente pe râul Băița. În trecut, stațiile de epurare din zonă au fost de altfel amendate din cauza nivelului ridicat de poluare al apelor.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More