Pericol! Pesta porcină a ajuns în Maramureș, fiind confirmate trei focare
Trei focare de pestă porcină africană au fost identificate în comuna Ieud, din județul Maramureș, rezultatele fiind confirmate de Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Maramureş, în urma analizelor de laborator efectuate recent, dar se așteaptă și testele de la București. Mai mulţi săteni au cumpărat, zilele trecute, porci dintr-o altă localitate.
Citeste întreaga stire: https://www.libertatea.ro/ultima-ora/focare-de-pesta-porcina-africana-in-judetul-maramures-2432380
„Porcii au fost cumpăraţi de localnici de la o altă persoană din comuna Onceşti, probabil la târg. Doi dintre porci au murit, iar un alt treilea care era purtător de virus a fost eliminat. Din primele analize de laborator efectuate în Baia Mare de DSVSA Maramureş, rezultă că cele trei animale erau purtătoare de virus. Se aşteaptă şi confirmarea unei analize de la un laborator din Bucureşti”, a declarat primarul comunei Ieud, Nicolae David, pentru Agerpres, care a precizat că, deocamdată, nu a fost instituită starea de carantină.Comuna Ieud este prima localitate din judeţul Maramureş unde au fost semnalate cazuri de pestă porcină africană.
Specialiștii DSVSA Maramureș au recoltat probe biologice de la un porc mort și doi purcei în viață, cu semne de boală, din gospodăria respectivă, probe care au fost analizate în cadrul Laboratorului Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor (LSVSA) Maramureș.
”Ca urmare a identificării genomului viral, în urma analizelor realizate de către LSVSA Maramureș, o echipă de specialiști din cadrul DSVSA Maramureș a eutanasiat cei doi porci cu semne de boală din gospodăria suspectă și a aplicat primele măsuri de restricție la nivelul exploatației suspecte. A fost convocată o ședință a Centrului Local de Combatere a Bolilor în data de 23.10.2018, unde au fost prezentate rezultatele preliminare ale anchetei epidemiologice și au fost stabilite măsurile aplicabile suspiciunilor de PPA. Institutul de Diagostic și Sanătate Animală a confirmat diagnosticul de PPA, în probele trimise de DSVSA Maramureș, în data de 23.10.2018”, se arată în comunicatul citat.
Totodată, a fost începută și o anchetă a Poliției pentru verificarea suspiciunilor conform cărora virusul a fost introdus prin traficul ilicit cu animale provenite din zone unde evoluează PPA.
Ancheta epidemiologică este în desfășurare.
La nivelul focarului se aplică măsurile de restricție privind circulația animalelor, produselor și subproduselor animale și vegetale, mijloace de transport, instituirea dezinfectoarelor rutiere și pietonale, organizarea de filtre pentru controlul circulației animalelor.