Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Persoane cu dizabilităţi psiho-sociale, închise în cuşti de plexiglas şi legate cu cârpe, la Sighetu Marmaţiei

0 427

Centrul de Resurse Juridice a lansat un apel la acţiune, în urma unor situaţii grave identificate la Centrul de Recuperare pentru Persoane cu Handicap şi la Secţia de Psihiatrie I Bărbaţi din cadrul Spitalului Municipal Sighetu Marmaţiei, judeţul Maramureş, unde persoane cu dizabilităţi psihosociale au fost închise în cuşti de plexiglas şi au fost legate cu cârpe.

Centrul de Resurse Juridice atrage atenţia că sunt încălcate drepturile fundamentale ale omului la Sighetu Marmaţiei.

„Opt persoane cu dizabilităţi psihosociale şi intelectuale erau închise în cinci cuşti; cuştile sunt de aproximativ 2,5 m înălţime, cu ramă metalică şi plexiglas transparent; Trei persoane erau legate cu cămăşi şi fâşii din cârpe; Canalizarea se deversa în spatele clădirii, pe sol – miros pestilenţial de fecale în curtea în care beneficiarii ar trebui să îşi petreacă timpul; Nu există personal specializat şi singurii care ar fi putut desfăşura activităţi cu cei 30 de beneficiari ai centrului erau o asistentă medicală şi trei infirmieri; Singurele informaţii disponibile la faţa locului erau exclusiv de ordin medical; nu au fost prezentate planurile de intervenţie psiho-socială”, se arată în apelul lansat de Centrul de Resurse Juridice.

Potrivit sursei citate, la Secţia de Psihiatrie I „Bărbaţi” Sighetu Marmaţiei sunt condiţii insalubre, aglomerare, lipsă de personal specializat, subfinanţare importantă, situaţii cu risc ridicat de vătămare, autovămare şi agresivitate; dificultăţi procedurale majore în internarea pacienţilor, în relaţia cu serviciul de ambulanţă; dificultăţi în gestionarea internărilor nevoluntare; discriminare pe criterii diagnostice prin aglomerarea secţiilor de psihiatrie de la Sighetu Marmaţiei, cu cea mai grea cazuistică din Maramureş.

„Suntem martorii unei situaţii dramatice, situaţie rămasă încremenită în timp, în trecut, ce încalcă toate tratatele internaţionale de drepturile omului: Convenţia europeană a Drepturilor Omului; Convenţia ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi; Pactul Internaţional cu privire la Drepturile Civile şi Politice; Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene; Convenţia privind drepturile omului şi biomedicina de la Oviedo. Imaginile din instituţiile vizitate sunt o reflexie a priorităţilor şi a valorilor morale ale societăţii noastre”, se mai arată în apelul lansat de CRJ.

Centrul de Resurse Juridice solicită deplasarea şi intervenţia de urgenţă a ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, a preşedintelui Consiliului de Monitorizare pentru implementarea Convenţiei privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Florinel Butnaru, a Mecanismului Naţional de Prevenire a Torturii din subordinea Avocatului Poporului, Magda Ştefănescu, a preşedintelui Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Valer Zetea, a Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii şi Inspecţie Socială Maramureş şi a directorului Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului, Alina Coste Mădăraş.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More