Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Pesta porcină africană evoluează în 283 de localităţi din 18 judeţe

0 2.798

Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 283 de localităţi din 18 judeţe, cu un număr de 1.084 de focare, au anunţat joi seară, reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). În total, au fost eliminaţi 360.647 de porci afectaţi de boală şi s-au acordat despăgubiri în valoare de peste 189 de milioane de lei.

Potrivit ANSVSA, PPA evoluează în 283 de localităţi din 18 judeţe, cu un număr de 1.084 de focare (dintre care 16 în exploataţii comerciale) şi 146 de cazuri la mistreţi. În total au fost eliminaţi 360.647 de porci afectaţi de boală.

Au fost stinse până la această dată cinci focare în judeţul Satu Mare, iar unitatea de procesare a cărnii aparţinând societăţii S.C. Carniprod SRL şi-a reluat activitatea, în data de 14.08.2018.

Cel mai afectat judeţ este Tulcea, cu 567 de focare (dintre care 5 focare la exploataţii comerciale şi 1 focar la o  exploataţie de tip A) şi 67 de cazuri la mistreţi.

În celelalte judeţe, situaţia focarelor se prezintă astfel: Satu-Mare – 12 focare în gospodăriile populaţiei şi 10 cazuri la mistreţi; Bihor – 34 de focare în gospodăriile populaţiei şi un caz la mistreţ; Sălaj – 4 cazuri la mistreţi; Brăila – 108 de focare (dintre care 9 focare la exploataţii comerciale); Constanţa – 85 de focare în gospodăriile populaţiei şi 3 cazuri la mistreţi; Ialomiţa – 125 de focare în gospodăriile populaţiei şi 33 cazuri la mistreţi; Galaţi – 14 focare în gospodăriile populaţiei şi un caz la mistreţ; Ilfov – 9 focare în gospodăriile populaţiei; Călăraşi – 88 de focare (dintre care 1 focar la o exploataţie comercială) şi 19 cazuri la mistreţ; Buzău – 6 focare în gospodăriile populaţiei; Giurgiu – 24 focar în gospodăria populaţiei şi 8 cazuri la mistreţ; Dâmboviţa – un focar în gospodăria populaţiei; Teleorman – 5 focare în gospodăria populaţiei; Maramureş – 3 focare în gospodăria populaţiei; Vrancea – un focar în gospodăria populaţiei; Dolj – un focar în gospodăria populaţiei; Argeş – un focar în gospodăria populaţiei.

Până joi au fost despăgubiţi 7.826 de proprietari, valoarea totală a plăţilor fiind de 189.506.290 de lei.

Prezenţei virusului PPA în ţara noastră a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare.

”Evoluţia bolii este în permanentă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe. ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei”, anunţă ANSVSA.

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană.

Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie. Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel economic şi social.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More