Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Peste 1.000 de morți la marele pelerinaj musulman de la Mecca. Temperatura a trecut de 51 de grade Celsius

0 1.196

Bilanţul morţilor în timpul celui mai mare pelerinaj musulman, Hajj, care s-a desfăşurat în Arabia Saudită într-o căldură sufocantă, a depăşit pragul de 1.000 de victime, potrivit unei numărători realizate de AFP pe baza datelor furnizate de mai multe ţări.

Un diplomat arab a afirmat joi pentru AFP că 58 de decese suplimentare au fost înregistrate în rândul pelerinilor egipteni, ridicând la 658 numărul cetăţenilor din această ţară care au murit în timpul Hajj-ului.

Potrivit aceleiaşi surse, 630 dintre ei nu deţineau o autorizaţie oficială pentru acest pelerinaj.

În total, 1.081 de decese au fost semnalate de zece ţări prin comunicate oficiale sau prin diplomaţi implicaţi în operaţiunile de căutare a victimelor.

Hajj-ul este unul dintre cei cinci piloni ai islamului, iar toţi musulmanii care dispun de mijloacele financiare şi fizice necesare trebuie să îl îndeplinească cel puţin o dată în viaţă. Pelerinajul se desfăşoară într-o perioadă determinată de calendarul musulman, care se bazează pe ciclurile lunare.

Ritualurile s-au desfăşurat în 2024 în plină vară în una dintre cele mai călduroase regiuni ale lumii, cu temperaturi care au ajuns la 51,8 grade Celsius la Mecca, cel mai sfânt oraş al islamului.

În fiecare an, zeci de mii de credincioşi încearcă să participe la acest pelerinaj fără să deţină permisele necesare, eliberate pe bază de cote şi care implică anumite costuri.

La începutul lunii iunie, Arabia Saudită a anunţat că forţele sale de securitate au expulzat din Mecca peste 300.000 de pelerini care nu erau înregistraţi oficial.

Se pare totuşi că un număr mare de pelerini clandestini au participat la ritualuri începând de vineri, în condiţii meteorologice extrem de dificile.

„Oamenii erau obosiţi după ce au fost urmăriţi de forţele de securitate înainte de ziua ritualului morţii, Arafat, sâmbătă. Erau epuizaţi”, a declarat joi pentru AFP un diplomat arab sub protecţia anonimatului.

Potrivit spuselor sale, căldura a fost principala cauză a deceselor înregistrate în rândul pelerinilor egipteni, provocând mai ales complicaţii asociate cu hipertensiunea arterială.


Descoperă mai multe la Someșeanul.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More