Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Peste 1,3 milioane de români sunt sărbătoriți azi. ”La mulți ani!”

0 33

mihail-si-gavriil

Potrivit statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, peste 1,3 milioane de români își sărbătoresc azi onomastica.

Dintre cei 1.351.431 de români care își sărbătoresc onomastica de Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, 597.620 sunt femei, iar 753.811 sunt bărbați.

Statisticile arată că majoritatea femeilor, respectiv 358.003, poartă numele de Mihaela, iar alte 229.334 – Gabriela.

De asemenea, 6.582 de femei se numesc Mihaiela, 3.506 – Gabi, 161 – Găbița, 25 – Mișa şi 9 – Michi.

Dintre bărbaţi, 366.396 poartă numele de Mihai, iar 259.093 – Gabriel.

Alţi 55.014 bărbați poartă numele de Mihail, 28.073 – Mihăiță, 20.792 – Gavril, 7.777 – Mihnea, 7.502 Gavrilă, precum şi alte derivate ale acestora.

Redacția Someșeanul.ro le urează tuturor sărbătoriților zilei ”La mulți ani!”

In fiecare an, la 8 noiembrie, romanii praznuiesc Sfintii Mihail si Gavriil. Cei doi arhangheli purtatori de sabie ca simbol al biruintei sunt, potrivit credintei ortodoxe, conducatorii cetelor de ingeri si calauzele sufletelor in drumul lor spre Rai.

Sfantul Arhanghel Mihail, Aparatorul Credintei, este cel mai invocat in slujbele bisericesti pentru a pazi de razboi, precum si a obtine biruinta in cazul unei lupte. Semnificatia numelui Mihail este “Acela care este ca Dumnezeu”.

Sfantul Arhanghel Gavriil (Gabriel) i-a vestit Fecioarei Maria zamislirea lui Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu. In ebraica, Gavriil inseamna “Omul lui Dumnezeu”.

OBICEIURI şi TRADIŢII SFINŢII MIHAIL ŞI GAVRIIL

Ciobanii si proprietarii oilor fac turta mare din malai, numita “turta arietilor” (berbecilor), pentru a spori fecunditatea mioarelor. Aceasta turta se arunca in ziua praznicului in mijlocul oilor si se da drumul totodata berbecilor intre oi. Daca turta va pica cu fata in sus, la primavara vor fata toate oile. Daca va pica cu fata in jos, semn rau de oi sterpe fara rod.

In ziua de 8 noiembrie este interzis cu desavarsire sa lucrezi sau sa faci treburi in casa, in curte sau pe camp. Cine nu se va supune va avea parte de chin in ziua mortii.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More