Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Peste 1,7 milioane de români îşi aniversează azi onomastica de Sărbătoarea Sfinţilor Mari Împăraţi Constantin şi Elena

0 62

constantin si elena

Creştinii din România sărbătoresc azi Sfinţii Constantin şi Elena, împăraţii care au devenit unii dintre cei mai cunoscuţi protectori ai creştinismului.

Peste 1,7 milioane de români îşi aniversează azi onomastica de Sărbătoarea Sfinţilor Mari Împăraţi Constantin şi Elena

Dintre aceștia, puțin peste 635 de mii sunt bărbați și peste 1,5 milioane sunt femei.
Majoritatea românilor care îşi sărbătoresc onomastica de Sfinţi Mari Împăraţi Constantin şi Elena, poartă numele Constantin, Costel, Costică, Costin, Costinel, Costi sau Costeluș.
Cele mai frecvente nume în cazul femeilor care își aniversează astăzi ziua de nume sunt Elena, Ileana, Constantina, Lenuţa, Nuți, Leana sau Constanţa.

Tradiții și superstiții

Constantin cel Mare s-a născut în orașul Naissus (Nis, Serbia) în jurul anului 274 şi a rămas cunoscut în istorie datorită măsurilor pe care le-a luat în favoarea bisericii şi a preoţilor în timpul domniei sale. Despre mama lui Constantin, împărăteasa Elena se spune că şi-a eliberat sclavii şi i-a ajutat pe creştinii persecutaţi. Aceasta a zidit Biserica Sfântului Mormânt, Biserica din Bethleem, pe cea din Nazaret şi multe alte sfinte locaşuri.

În România există o serie de obiceiuri şi tradiţii în această zi. Astfel, din bătrâni se spune că cei care vor munci pământul în această zi vor avea parte de o invazie a păsărilor dăunătoare. Mai mult, în alte zone se spune că aceasta este ziua în care păsările îşi învaţă puii să zboare.

Tot astăzi, în multe gospodării din România femeile stropesc peste tot cu agheasma și dau cu tămâie pentru a feri casa de rău.

 Le spunem și noi azi, pe această cale, ”La Mulți Ani!” tuturor sărbătoriților zilei.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More