Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Peste 200 de case inundate în zona Dej. Pagubele sunt uriașe – FOTO/VIDEO

0 136

Potopul s-a abătut sâmbătă după-amiaza în zona Dejului, revărsările violente de ape amintindu-le oamenilor care locuiesc în zonă de inundațiile catastrofale din anii 70. Sute de gospodării au fost afectate și acum de inundații, iar autoritățile locale au făcut cu greu față situației.

Liniile telefonice s-au înroșit la 112 încă de la ora 16, când primele semnale anunțau câteva gospodării inundate în localitățile din jurul Dejului. Apoi, potopul s-a năpustit nu doar din natură ci și în rândul apelurilor la numărul unic de urgență, după ce zeci de proprietari de gospodării și-au dat seama că le sunt inundate curțile, beciurile sau chiar casele.

Zona Sălișca, Rugășești, Cășeiu, apoi Dejul, cu cartierul Viile Dejului, în zona Șomcutului, zona Văii Codorului sau Valea Jichișului, au căzut pe rând pradă în calea viiturilor care păreau că nu se mai opresc.

Chiar și zona centrală a Dejului a fost sâmbătă seara acoperită de ape după ce Valea Salcă a ieșit pe străzi. De la un pârâiaș ascuns într-o vale cu pereți de beton  adâncă de 3 metri, Valea Salcă a ajuns în decurs de câteva ore să crească peste acel nivel de trei metri și să se revarse în curțile oamenilor, în beciuri sau chiar pe străzile din zona centrală.

Sute de gospodării din zona Șomcutului și alte zeci de pe Valea Codorului sau Valea Jichișului au fost afectate, iar potrivit estimărilor făcute în primele ore peste 200 de case au fost inundate.

Oameni salvați de pompieri

Pompierii dejeni au făcut cu greu față situației, iar asta abia după ce au primit în sprijin alte cinci echipaje, dotate cu motopompe, venite de la Cluj-Napoca. Tot la Dej au ajuns și șeful ISU Cluj, Ioan Moldovan, alături de persoane din conducerea instituției, pentru a evalua situația și a interveni în cazul locuințelor afectate. Motopompele pompierilor au luat la rând casele inundate, lucrând toată noaptea pentru a scoate apele revărsate din case sau beciuri.

În zona Valea Jichișului două persoane au fost salvate de pompieri din fața viiturii, după ce s-au aventurat să treacă un podeț și au fost pe punctul de a fi luate de apele învolburate.

În centrul Dejului, în zona Valea Salcă de lângă vechea poștă, o femeie bolnavă a fost scoasă pe brațe de polițiști din locuință și transportată la spital, nu înainte ca apele să-i fi pus stăpânire pe casă.

Autoritățile locale și județene, în alertă

Primarul Dejului, Costan Morar, viceprimarul Aurelian Mureșan, dar și președintele Consiliului Județean Cluj, Marius Mânzat, au fost în permanență în mijlocul locuitorilor pentru a acorda sprijin în activitățile de salvare a bunurilor și locuințelor, în toate zonele afectate de inundații.

Aleșii locali au fost și ei alături de cei afectați de inundații, sărind în ajutorul semenilor lor în toate zonele lovite de apele învolburate.

Tot la post au fost sâmbătă seara și polițiștii rutieri și cei de la ordine publică, dar și polițiștii locali sau jandarmii, care au avut ca misiune asigurarea ordinii publice pe durata intervenției salvatorilor, dar și menținerea măsurilor de siguranță pentru cetățeni. Cu toții au dat dovadă de o mobilizare exemplară în exercitarea atribuțiilor de serviciu, pentru asigurarea unui climat de siguranță în timpul desfășurării activităților de salvare.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1110558625673570.1073742215.467241263338646&type=3

După potop

Potolirea apelor nu a adus după sine liniștea locuitorilor din zonele afectate. Sute de gospodării au fost inundate, curțile și grădinile fiind acoperite complet de ape în multe zone. Mai mult, în cazul unor gospodării din zona Jichișului și zona Șomcut s-au semnalat și pagube în rândul animalelor de curte, care au murit înecate sau au fost luate de ape.

Potrivit primarului Costan Morar în aproximativ 200 de case a intrat și apa, multe fiind inundate complet în toate camerele, altele doar în bucătării sau beciuri.

Deocamdată nu se poate face o estimare reală a pagubelor, însă e cert că valoarea totală a acestora este de ordinul miliardelor.

Reprezentanții autorităților locale se vor întoarce în teren și duminică, pentru a evalua daunele suferite de locuitori și a vedea ce măsuri urgente se impun pentru remedierea pagubelor produse de inundațiile devastatoare care s-au abătut sâmbătă în zona Dejului.

 

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More