Peste 200 de percheziții, în ultima săptămână, la persoane bănuite de ilegalități economice
În ultima săptămână, poliţiştii specializaţi în investigarea criminalităţii economice din cadrul Poliţiei Române au desfășurat 213 percheziții, în cadrul unor dosare penale întocmite pe numele unor persoane bănuite de infracțiuni economice. În urma acțiunilor au fost indisponibilite bunuri în valoare de peste 210.000 de lei.
În perioada 27 ianuarie – 2 februaie a.c., sub coordonarea Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice a Inspectoratului General al Poliţiei Române, poliţiştii au efectuat 213 percheziții domiciliare și au pus în aplicare 89 de mandate de aducere, în cadrul unor dosare penale ce vizează infracțiuni economice.
În cadrul cauzelor penale instrumentate, au fost dispuse măsuri preventive față de 31 de persoane, au fost instituite măsuri asigurătorii asupra unor bunuri, în valoare totală de aproape 11.500.000 de lei, dintre care aproape 500.000 de lei în numerar sau în cont bancar și au fost indisponibilizate bunuri în valoare totală de peste 2.100.000 de lei.
De asemenea, au fost ridicate, în vederea confiscării, peste 500.000 de ţigarete.
Astfel, la data de 30 ianuarie a.c., polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice și ai Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București, au efectuat 22 de percheziții, în București și în județele Ilfov, Mureș și Giurgiu.
De asemenea, au pus în aplicare patru mandate de aducere.
Activitățile s-au desfășurat într-un dosar de evaziune fiscală și spălarea banilor, în domeniul comercializării de produse în mediul online.
Din cercetări a rezultat că, în perioada 2014 – 2016, persoanele bănuite, în calitate de asociați și administratori ai trei societăți comerciale, nu ar fi înregistrat în evidențele contabile și în declarațiile fiscale veniturile obținute din comercializarea de produse în mediul online.
De asemenea, ar fi înregistrat achiziţii fictive de la mai multe societăți de tip fantomă, sustrăgându-se astfel de la plata către bugetul de stat a obligațiilor fiscale.
Prejudiciul cauzat bugetului de stat este estimat la aproximativ 5.000.000 de lei.
La acțiune au participat și polițiști din București, Ilfov, Mureș și Giurgiu, precum și reprezentanți ai Direcției Generale Antifraudă Fiscală.
La data de 30 ianuarie a.c., poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Gorj, sub supravegherea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, au efectuat 13 percheziţii în județele Gorj, Hunedoara, Argeș, Caraș-Severin și Satu Mare.
Perchezițiile au fost efectuate la sediile unor societăți comerciale, cu obiect de activitate operațiunile cu materiale reciclabile.
Pe raza județului Gorj s-au desfășurat activități de cercetare la două spații și au fost puse în executare patru mandate de aducere.
Se estimează că prejudiciul produs bugetului consolidat al statului, prin evaziune fiscală, este de 2.500.000 de lei.
Tot în 30 ianuarie a.c., polițiști din cadrul inspectoratelor de poliție județene Cluj, Bistrița-Năsăud și Suceava au efectuat 9 percheziții domiciliare pe raza județelor Cluj, Alba, Bistrița-Năsăud și Suceava.
Activitățile au avut drept scop administrarea de probe într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare de bani, prejudiciul cauzat bugetului consolidat al statului fiind de peste 3.900.000 de lei.
Din cercetări a rezultat că, în perioada 2011-2015, trei persoane, cu vârste cuprinse între 28 și 56 de ani, din Cluj-Napoca, în calitate de administratori la o societate având ca obiect de activitate pază și protecție, ar fi înregistrat în documentele contabile achiziții de produse specifice domeniului de activitate și alte produse care nu ar fi avut la bază operațiuni comerciale reale. Astfel, s-ar fi sustras de la plata obligațiilor fiscale datorate bugetului de stat.
În scopul creării unei aparențe de legalitate a plăților pentru operațiunile comerciale fictive de bunuri, precum și pentru disimularea provenienței sumelor de bani rezultate din săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, s-ar fi efectuat viramente bancare în baza unor presupuse relații comerciale avute cu diverse firme.
În urma perchezițiilor, au fost ridicați 20.000 de dolari și a fost instituit sechestru pe bunuri mobile și imobile, în valoare de peste 1.400.000 de lei. De asemenea, polițiștii au pus în executare 3 mandate de aducere.
La activități au participat inspectori antifraudă detașați la Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj.
În prima zi a lunii februarie a.c., polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Ilfov au oprit pentru control în trafic, pe Drumul Național 5, în localitatea 1 Decembrie, două autocare ce efectuau transport pe ruta Turcia – București.
În urma verificărilor, în cele două autocare polițiștii au descoperit, ascunse în diferite compartimente, mai multe bunuri susceptibile a fi contrafăcute, precum și produse alimentare, piese auto, articole de îmbrăcăminte neinscripționate, fără documente de proveniență.
Bunurile, 230 de produse cosmetice, aproximativ 170 de parfumuri, peste 270 de perechi de încălțăminte și peste 200 de articole de îmbrăcăminte inscripționate cu diferite sigle aparținând unor mărci cunoscute, au fost indisponibilizate de polițiști în vederea confiscării, fiind susceptibile a fi contrafăcute.
În cauză a fost întocmit un dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de contrafacere a unei mărci înregistrate.
Descoperă mai multe la Someșeanul.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.