Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Peste 3,8 milioane de pacienți au inițializat Dosarul Electronic de Sănătate

0 33

card_de_sanatate_53703800

Dosarul Electronic de Sănătate al pacientului, componentă a Platformei Informatice a Asigurărilor de Sănătate, conține informații medicale despre pacient, adunate la nivel național de la toți furnizorii de servicii medicale cu care pacientul a intrat în contact.

Inițializarea dosarului electronic de sănătate se realizează, la cererea pacientului, de către orice medic care deține o semnătură electronică calificată. La inițializarea unui dosar, se va încărca din Sistemul Informatic Unic Integrat (ȘIUI) istoricul medical al pacientului începând cu anul 2010, anul din care există Sistemul centralizat.

Inițializarea unui Dosar Electrionic de Sănătate durează aproximativ un minut.

Până în prezent peste 3,8 milioane de pacienți au inițializat Dosarul Electronic de Sănătate. La aceste dosare au participat cu informații peste 6.200 de medici.

Unicul proprietar al datelor conținute în DES este pacientul. El este sigurul care poate accesa acest dosar de oriunde, ori de câte ori dorește, cu ajutorul unor parole pe care medicul care constituie DES i le va înmâna.

Pacientul poate să vadă cine i-a accesat dosarul, oră, ziua și IP-ul calculatorului de pe care s-a făcut acest lucru.

Informațiile din dosarul electronic de sănătate sunt structurate în cinci module:

Modulul ‘Sumar de urgență’, accesibil tuturor medicilor în vederea realizării actului medical, fără a fi necesar acordul pacientului Modulele ‘Istoric medical’, ‘Antecedente declarate de pacient’, ‘Documente medicale’ și ‘Date personale’, accesibile medicilor numai cu acordul pacienților.

În situația în care un pacient are nevoie de servicii medicale de urgență, informațiile din ‘Sumarul de urgență’ sunt foarte importante pentru medicul care trebuie să ia rapid cea mai bună decizie medicală pentru a salva viața pacientului.

Pentru un pacient aflat în stare de urgență, în care orice clipă contează, RH-ul, grupa sanguină, alergiile la anumite medicamente, bolile de care suferă, precum și orice alte informații pe care pacientul a solicitat să fie înregistrate în ‘Sumarul de urgență’, sunt extrem de importante, astfel încât medicul care îi acordă primul ajutor să ia cea mai rapidă și mai corectă decizie medicală.

‘Dosarul Electronic de Sănătate este un instrument care va aduce beneficii atât pacientului, cât și sistemului de sănătate din România. Medicul va pune un diagnostic mult mai rapid și mai precis consultând acest dosar și nefiind nevoit să se bazeze doar pe ceea ce îi relatează pacientul. De asemenea, se vor putea evita cheltuielile din sistem pentru plata dublelor investigații. Atunci când medicul va vedea în dosarul pacientului că acesta a efectuat de curând setul de analize pe care voia să i-l prescrie, acesta va recomanda investigații suplimentare sau mai amănunțite, necesare pentru punerea unui diagnostic cât mai precis. Banii economisiți astfel, vor fi utilizați în sistem pentru servicii medicale de care pacientul are cu adevarat nevoie’, a declarat Vasile Ciurchea, președintele CNAS.

CNAS a accesat fonduri europene pentru extinderea Dosarului Electronic de Sănătate, pentru toate tipurile de servicii medicale. Proiectul, care va fi implementat până în luna decembrie 2015, va continua direcția deschisă prin proiectul inițial DES, de a construi suportul informatic pentru îmbunătățirea actului medical, prin consolidarea la nivel național a datelor medicale ale tuturor pacienților.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More