Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Peste 70 de turiști blocați la Bâlea Lac. Două elicoptere ale MAI vor evacua turiștii

0 51

Peste 70 de turiști au rămas blocați în Munții Făgăraș la o altitudine de aproximativ 2000 de metri, la Bâlea Lac.

Totul s-a întâmplat după ce telecabina s-a stricat, turiștii ne mai având alte căi de coborâre. „Acum s-a luat decizia, da, se vor trimite pentru că nu se va putea repara cabina în cursul zilei de astăzi și nu știm dacă mâine se va repara. Altă soluție nu este. Sunt mai mulți turiști dintre care un număr de copii și nu sunt echipați ca să fie coborâți în mers sau prin alte tehnici. Nu avem cum să îi coborâm decât cu elicopterele”, a declarat, pentru AGERPRES, secretarul de stat în MAI, medicul Raed Arafat.

Potrivit autorităților, telecabina de la Bâlea s-a defectat marți, la ora 13,00. Nemulțumiți că nu pot coborî de la Bâlea Lac, o parte din turiștii blocați sus pe munte au sunat la 112, cerând ajutorul salvamontiștilor, deși nu este nimeni rănit și nu există nicio urgență medicală, care să necesite transportul vreunui turist de către salvamontiști.

În prezent, turiștii de la Bâlea Lac sunt în siguranță, în cabane. Tot la Bâlea Lac, dar în Hotelul de Gheață și în iglu-uri se mai află 31 de turiști britanici, veniți special să trăiască o senzație de neuitat, cazându-se nu în cabanele călduroase, ci la minus câteva grade, în paturi de gheață.

Șeful Salvamont Sibiu, Adrian David, a explicat că patrula Salvamont de la Bâlea Lac se află în apropierea telecabinei, dar nu este nevoie de ajutorul salvamontiștilor.

Telecabina de la Bâlea este singurul mijloc de transport în această perioadă, care face legătura pe cablu, pe o distanță de 3.700 de metri, între Bâlea Cascadă și Bâlea Lac, în condițiile în care Transfăgărășanul este închis din cauza zăpezii foarte mari și a riscului de avalanșe, scrie RomaniaTV.ro.

În data de 20 ianuarie a.c. elicopterul Unităţii Speciale de Aviaţie Cluj – Napoca a fost solicitat pentru evacuarea a 70 de persoane ce au rămas blocate în zona Bâlea-Lac. Aeronava MI-17, din dotarea Unităţii Speciale de Aviaţie Cluj – Napoca, este un elicopter ce poate transporta 24 de persoane. Elicopterul este dotat cu două motoare care dezvoltă fiecare 2400 cai putere şi zboară cu o viteză maximă de 250 km/h la un plafon maxim de 5500 metri. Din cei 70 de turişti blocaţi, 45 sun copii, iar aceştia nu mai pot să coboare deoarece telecabina s-a stricat. Toţi turiştii au fost cazaţi la cabanele din zonă”, se arată într-un comunicat al Unităţii Speciale de Aviaţie Cluj – Napoca.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More