Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Destine Holidays

Petiție împotriva închiderii centrului de dializă de la Dej

1 104

dializa

Centrul medical privat din Dej, unde 39 de pacienți fac dializă de câteva ori pe săptămână s-ar putea închide. În semn de protest, mai mulți bolnavi au decis să intre în greva foamei.

Protestul s-a răspândit și pe internet, unde s-a publicat o petiție împotriva închiderii centrului de dializă de la Dej. Asta pentru că cei 39 de bolnavi care se tratează aici vor să nu fie nevoiți să facă dializă la Cluj Napoca, caz în care costurile transportului i-ar ruina. Despre supraviețuire, dar economică, vorbesc și reprezentanții centrului medical privat.

„Cu toate dificultăţile întâmpinate, ne-am desfăşurat activitatea constant, în acest moment analizând toate posibilităţile existente de asigurare a continuităţii tratamentului bolnavilor, fără să existe o decizie fermă legată de posibilitatea închiderii centrului. Toţi pacienţii din centrul de dializă Dej vor primi tratament corespunzător, iar acesta va fi asigurat la timp şi la aceleaşi standarde de calitate”, se arată într-un comunicat de presă al centrului medical.

pacienti dializa dej greva foamei

15 dintre cei 39 de pacienţi care sunt trataţi la centrul de dializă din Dej au intrat în greva foamei când au auzit că acesta se va închide. Fac dializă de ani de zile şi vor fi nevoiţi să meargă în alte oraşe pentru tratament. O parte dintre ei sunt din Dej, alţii din localităţile învecinate, iar drumul până la centru este şi aşa dificil, chiar dacă sunt transportaţi cu ambulanţa.

Ei sunt aduşi aici cu ambulanţele de trei ori pe sâptămână pentru tratament, iar dacă această clinică se închide ar trebui transportaţi la Cluj-Napoca. Bolnavii se plâng că ar pierde toată ziua pe drum, în condiţiile în care doar tratamentul lor durează patru ore.

Persoane din conducerea clinicii vor veni luni la Dej pentru a se consulta cu pacienții și pentru a lua o decizie cu privire la soarta bolnavilor.

”Incepand din anul 2011, de la preluarea centrului de dializa, Fresenius NephroCare a sustinut financiar constant desfasurarea activitatii si tratamentul pacientilor, inclusiv al celor care nu sunt cuprinsi in contractul cu CNAS. Pe langa limitarile bugetare ale programului national , care nu au permis includerea tuturor pacientilor in contract si nici actualizarea tarifului la cursul Euro-Ron al bugetului de stat, ne confruntam si cu o disponibilitate scazuta a personalului medical calificat in regiune, astfel incat exista dificultati in acoperirea orelor de tratament”, mai spun reprezentantii companiei.

”Astfel in centrul din Dej atat in 2012, cat si in 2013 , peste 10% din pacienti nu au fost inclusi in contract. In acest moment in Dej sunt 39 de pacienti in tratament , din care 5 nu sunt inclusi in contract. Indiferent de includerea sau nu in contract, ne-am asumat tratamentul tuturor pacientilor, nediscriminatoriu si la cel mai inalt standard de calitate. La scara nationala , in 2012 , din cei peste 4500 de bolnavi tratati in cele 34 de centre , cca 300 nu au fost inclusi in contractele cu CNAS, costul tratamentului acestora fiind sustinut de catre companie” se mai arata in comunicatul de presa al Fresenius NephroCare.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More