Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Destine Holidays

Petre Daea la Bistrița. Vânzarea terenurilor către străini, explicații alambicate

0 249

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a încercat să dea explicații în cazul ideii de vânzare a terenurilor către străini. Limbaj greoi și alambicat, dar primează interesul statului și al cetățeanului român.

Conform AGERPRES Ministrul Agriculturii, Petre Daea, aflat ieri la Bistrița, a fost întrebat de către un jurnalist dacă există vreo inițiativă legislativă prin care să fie redusă posibilitatea cetăţenilor altor state să cumpere terenuri agricole în România.

Acesta a încercat să explice folosind de nenumărate ori termenul „preemptori” că el speră ca cei mai interesați să cumpere terenuri să fie tinerii, tinerii fermieri. Singura condiție este ca aceștia să fie interesați în a face astfel de achiziții pentru a se crea exploatații ce să fie valorificate în timp.

„Am introdus iniţiative legislative în Parlament, în aşa fel încât lucrările să capete consistenţă privind interesul pe care îl avem în acest domeniu. Şi avem legea în Parlament, care vizează facilităţi pentru tineri, care trebuie să devină mâine fermieri ai ţării, pentru că nu poţi să fii fermier fără teren. (…) Este un mecanism pus în mişcare anul trecut, s-a folosit de acest mecanism o parte din doritorii a cumpăra teren în România şi a face treabă. În altă ordine de idei, suntem preocupaţi să creăm exploataţii în ţară, acele exploataţii necesare pentru realizarea unor randamente sporite, în aşa fel încât costurile de producţie să fie susţinute prin câştigul pe care îl pot obţine realizând producţii mari şi o valorificare la timp şi la preţuri convenabile pentru fiecare fermier” a declarat Ministrul Agriculturii, Petre Daea.

În același discurs alambicat ministrul a continuat să explice faptul că primii beneficiari sunt cei care au folosit în arendă terenurile, urmați de tineri și de Agenția Domeniilor Statului. Oricum, primează legile pentru români, legile care facilitează cumpărarea terenurilor de către români.

„Legile pe care trebuie să le dăm în România sunt în primul rând pentru români, creând mecanisme juridice în aşa fel încât să facilităm drumul spre cumpărare a terenurilor pe care le doresc românii noştri. Am pus, de pildă, o serie întreagă de precizări în aşa fel încât etapele acelea de preempţiune, categoriile de preemptori să aibă o logică de interes statal. În momentul în care începe vânzarea unui teren, primul care trebuie să beneficieze, să fie în poziţia de prim beneficiar al unei asemenea oferte, în condiţiile în care doreşte, este cel care îl are în arendă, în aşa fel încât să nu rupem exploataţiile pe care le-am făcut. Apoi, tânărul, şi am introdus, evident, în joc şi Agenţia Domeniilor Statului, în aşa fel încât statul, în condiţiile în care preemptorii – cei din familie, cei care arendează, tinerii – nu doresc să cumpere terenurile respective, statul să intervină să cumpere aceste suprafeţe, ca apoi, printr-o politică statală, în funcţie de voinţa politică care există, să putem da acele terenuri acolo unde interesul statului pentru binele ţării se îndreaptă”, a concluzionat Petre Daea.

 

 

 

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More