Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Pista veche a aeroportului Cluj intră în reparații

0 70

Președintele Consiliului Județean Cluj a anunțat eliberarea autorizației de construire pentru lucrările de reparație la pista veche a Aeroportului clujean, denumită calea de rulare Delta, folosită în acest moment ca pistă de rulare pentru aeronave.

Astfel, după adjudecarea contractului, preconizată a se desfășura în cursul săptămânii viitoare, firma constructoare va avea la dispoziție maximum 30 de zile pentru realizarea reparațiilor, perioadă de timp în care se vor executa o serie de intervenții asupra a nu mai puțin de 253 de dale de beton.

Valoarea estimată a contractului este de 500.000 de euro. Spre deosebire de anii precedenţi, traficul aerian nu va fi afectat în nici un fel, lucrările urmând a fi efectuate fie noaptea, fie pe câte un sector, alternativ. De asemenea, pentru a se evita repetarea în fiecare an a acestor lucrări efectuate la o pistă construită în anul 1968, în etapa următoare vor fi realizate și lucrări de modernizare în profunzime, mai complexe, această pistă fiind astfel dimensionată încât să asigure o capacitate de portanță redusă, în condițiile în care este folosită doar pentru rularea aeronavelor, nu şi pentru decolare/aterizare.

În ceea ce privește proiectul de construire a noii piste a Aeroportului, etapa II, de la 2100 la 3500 de metri, continuarea acestuia este condiționată de finalizarea, de către Direcția Apelor Române Someș-Tisa a lucrărilor de deviere a râului Someș, respectiv de realizarea exproprierilor din zona afectată. Valoarea totală a lucrărilor de deviere și a exproprierilor se cifrează la suma de aproximativ 11.000.000 euro.

În acest context, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, se va întâlni în perioada imediat următoare, respectiv în următoarele 10 zile, cu doamna ministru a Ministerului Mediului, Cristina Pașca Palmer, în vederea găsirii pârghiilor necesare pentru continuarea finanțării acestui proiect.

Ulterior finalizării devierii Someşului, proiectul de extindere a pistei va continua etapizat, în două sau trei etape, fondurile necesare urmând a fi asigurate atât din bugetul Consiliului Judeţean cât şi din fondurile proprii ale Aeroportului, se mai arată în comunicatul de presă al Consiliului Județean Cluj, remis pe adresa redacției.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More