Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Plata amenzilor, la jumătatea sumei, în termen de 15 zile, față de prezentul termen de 48 de ore

0 1.201

Deputatul Cornel Itu a votat pentru proiectul de Lege privind măsurile de eficientizare a achitării amenzilor contravenționale. Șoferii au posibilitatea de a plăti amenzile înjumătățite în termen de 15 zile.

Deputatul Cornel Itu a votat, miercuri, 27 iunie, în şedinţa de vot final a Camerei Deputaţilor, pentru adoptarea proiectul de Lege privind măsuri de eficientizare a achitării amenzilor contravenţionale. Actul normativ prevede, în sistem pilot, posibilitatea ca șoferii să plătească amenzile, la jumătatea sumei, în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, față de 48 de ore, cât este în prezent.

Printr-un comunicat de presă Cornel Itu a explicat că legea instituie un mecanism simplificat de evidență și comunicare în material amenzilor, în măsură să furnizeze în timp real datele despre creanțele datorate și plățile efectuate. În acest sens, s-a stabilit crearea un tip de proces-verbal care cuprinde anumite date standardizate, respectiv o serie de evidență unică, codul de identificare fiscală a emitentului, care să poată fi utilizate pentru evidența, identificarea și monitorizarea aplicării sancțiunilor, precum și crearea unui cont unic deschis la Trezoreria Statului, destinat exclusiv acestui scop.

Totodată, s-a instituit și titlul de creanță electronic, care cuprinde datele din procesul-verbal, precum și sistemul informatic de gestionare a titlurilor de creanță electronice. Sumele provenite din amenzile aplicate persoanelor fizice în conformitate cu legislaţia în vigoare se fac venit integral la bugetele localităților în care contravenientul își are domiciliul.

Legea urmează să intre în vigoare din 1 ianuarie 2019, iar acest sistem de plată va putea fi aplicat și pentru alte sancțiuni contravenționale pe măsura ce sistemul informatic se va dezvolta.

 

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More