Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Poliția Locală Dej face muncă de poliție politică? Candidații USR și PSD, serviți cu somații

0 3.148

Polițiștii locali dejeni au luat la pas azi orașul împărțind somații referitoare la păstrarea curățeniei, respectarea normelor de igienă, protecția mediului și înfrumusețare a Municipiului Dej.

În loc să-și facă treaba pentru care sunt plătiți, polițiștii locali au fost trimiși să înmâneze somații partidelor politice, prin care se atrage atenția asupra respectării normelor prevăzute de Hotărârea de Consiliu Local nr. 57 din 30 martie 2018.

Chiar dacă e 1 Aprilie, nu a fost o glumă!

O astfel de somație a primit-o azi Mircea Biban, candidatul Partidului Social Democrat la funcția de primar al municipiului Dej. Domnul Biban a fost așteptat de polițiștii locali în fața sediului PSD pentru a i se înmâna somația. ”Documentul”, dacă-i putem spune așa, nu are nici număr de înregistrare, nici destinatar, este ștampilat în fotocopie, dar nu poartă nici semnătura șefului Poliției Locale Dej, Bogdan Adrian, și nici numele sau semnătura polițistului local.

Mai conștiincioși au fost polițiștii locali când au servit somația celor de la USR Dej. Aceștia s-au dus direct la locul de muncă al candidatei USR pentru Primăria Dej, Alina Meșter, la banca unde aceasta lucrează, pentru a-i înmâna personal ”cu dedicație” somația din partea autorității locale. Asta deși Alina Meșter este doar simplu membru USR, neavând nicio funcție de conducere în partid. De această dată, documentul era adresat clar filialei USR Dej, fiind și semnat de polițistul local responsabil cu livrarea.

Ce prevede ”somația”? Este, de fapt, o comunicare cu privire la respectarea prevederilor HCL nr. 57 din 30 martie 2018, privind aprobarea stabilirii unor măsuri de bună gospodărire, păstrarea curățeniei, respectarea normelor de igienă, protecția mediului și înfrumusețare a Municipiului Dej:

Art. 59 alin. 1 – Agenții comerciali sunt obligați să afișeze firmele și reclamele numai după obținerea prealabilă a autorizației în locurile, condițiile grafice și coloristice aprobate.

”Nerespectarea acestor prevederi duce la sancționarea cu amendă conform Art. 66 Cap. V de la 1.000 la 2.500 de lei”, se mai arată în somație.

Ce vrea să transmită ”somația”? Că partidele nu pot afișa reclame decât cu autorizație de la șefia urbei, că nu pot să încalce condițiile grafice și coloristice aprobate (care, apropo, nu sunt menționate). Bine, în realitate și conform legii, respectivul articol din HCL se referă la agenți comerciali, iar partidele politice nu sunt sub nicio formă agenți comerciali, firme sau instituții. Dar astea-s detalii pe care cei care fac legea și cei care o aplică, ori nu le înțeleg, ori se fac că nu le înțeleg.

Am fi dorit și noi să studiem mai în detaliu această Hotărâre de Consiliu Local, însă pe site-ul primăriei Dej s-au ”șutit” câteva pagini, fiind disponibile doar începutul și sfârșitul actului normativ. Documentul se oprește la articolul 37 din HCL și este reluat la articolul 64, deci nu putem consulta exact articolul la care face referire această somație primită de partide.

Din articolele disponibile la vedere, totuși, pe site-ul primăriei, ne-au sărit în ochi cele privind interzicerea cerșetoriei în municipiul Dej, dar în acest caz n-au mai avut hârtie și toner cei de la Poliția Locală pentru a face somații. Cum n-au mai avut nici interes, chef sau ordine de la împărăție să împartă somații de acest gen celor care parchează pe trotuare sau pe noua pistă de biciclete, celor care își întind rufele pe balcon sau la ferestre, celor care poluează mediul prin depozitarea necontrolată a deșeurilor sau celor care aprind și ard deșeuri și reziduuri. Toate aceste activități sunt interzise de aceeași Hotărâre de Consiliu Local, dar pentru aceste măsuri nu s-au sinchisit prea-marii orașului să servească somații.

Probabil, respectarea acestor prevederi este mai puțin importantă decât cea în care firmele, magazinele sau agenții comerciali (a se citi aici ”partide politice” potrivnice împărăției) au obligativitatea de a obține autorizație pentru afișarea reclamelor.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More