Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Poluează sau nu Sortilemn Gherla ?! – VIDEO

0 301

De mai multe zile oamenii au început să aducă acuze unei fabrici din Gherla, după ce din hornul fabrici Sortilemn  iese periodic un fum foarte negru, poluant.

În urma solicitării făcute conducerii fabricii, s-a adeverit a fi o „alarmă falsă”. Potrivit oamenilor de specialitate fumul negru rezultă din arderea lemnului, acesta nefiind poluant. În centrala de cogenerare de înaltă eficiență se folosește ca și materie primă, numai deșeuri de lemn care provin din procesul tehnologic și/sau cumpărate de la firme terțe sub formă de tocătură sau deșeuri din prelucrarea primară a lemnului .

Deșeurile de lemn sunt colectate în depozitul centralei unde sunt tocate. Tocătura rezultată este transportată printr-un sistem automat de alimentare în camera focară unde are loc procesul de ardere.

În timpul procesului de ardere, când se atinge temperatura setată,  pentru a nu se depăși aceasta temperatură îți intră în rol automatizarea cazanului, calculatorul dând comandă să se reducă/oprească alimentarea, să se oprească/reducă ventilatoarele (ventilatorul de aer, de recirculare gaze, de evacuare gaze).

În aceasta perioada de menținere la parametrii setați, în camera focară se acumulează gaze arse, iar în momentul în care temperatura scade sub anumite praguri setate, ventilatoarele repornesc și evacuează gazele cumulate, care sunt gaze de colorație închisă. Acest proces poate dura 10-20 min și se poate repeta de mai multe ori pe zi.

Conducerea fabricii a ținut sa precizeze faptul că  periodic se face analiza la biomasa arsă în centrala la un Institut autorizat din București în urma căruia se obține un buletin de analiză a biomasei, care trebuie să aibă anumite caracteristici și calorie, necesară mai departe la ANRE și alte instituții cărora se raportează.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More