Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Pompierii clujeni au lucrat la foc continuu pentru îndepărtarea efectelor vijeliilor de ieri

0 69

Potrivit unui comunicat ISU Cluj, la nivelul judeţului Cluj, în urma fenomenelor meteo periculoase din 3 septembrie au fost semnalate zeci de incidente.

Acestea au fost centralizate de ISU Cluj după cum urmează:

-14 case sau subsoluri inundate, din care 4 în Cluj-Napoca, 8 în Floreşti, 1 în Huedin şi 1 în Câţcău;
-17 acoperişuri afectate, din care 2 în Cluj-Napoca, 6 în Dej (la o casă şi 5 blocuri), 1 şcoală în Gherla, 1 cămin cultural şi 7 case în localitatea Cetan;
-30 situaţii privind copaci căzuţi, dintre care 6 în Cluj-Napoca, 5 în Dej, 12 în Căşeiu, 4 în Câţcău, 1 în Panticeu şi 2 în Floreşti;
-14 situaţii privind stâlpi electrici sau de telefonie doborâţi, din care 5 în Cluj-Napoca, 1 în Dej, 1 în Floreşti, 6 în Câţcău şi 1 în Chiuieşti.

De asemenea, în ultimele 24 de ore, echipajele de intervenție ale I.S.U. Cluj au gestionat 41 de solicitări ale cetăţenilor, după cum urmează:
11 intervenţii în municipiul Cluj-Napoca din care: 5 intervenţii pentru degajarea copacilor/crengilor căzuţi/căzute, 3 intervenţii la acoperişuri, 2 intervenţii privind cabluri electrice căzute şi 1 intervenţie privind un stâlp căzut;
11 intervenţii în municipiul Dej din care: 6 degaiări de elemente de construcţie, 1 stâlp din lemn căzut, 4 copaci căzuţi;
7 intervenţii în comuna Floreşti din care: 6 inundaţii şi un stâlp din lemn căzut;
1 intervenţie pentru evacuarea apei în oraşul Huedin;
1 intervenţie pentru degajarea unui copac căzut pe casă în localitatea Căşeiu;
1 intervenţie privind un copac căzut în localitatea Câţcău;
1 intervenţie privind copaci căzuţi pe stradă în localitatea Chiuieşti;
1 intervenţie pentru degajarea unui copac căzut pe casă în localitatea Coplean;
1 intervenţie pentru degajarea unui copac căzut pe carosabil în localitatea Gârbău;
1 intervenţie privind un copac căzut în localitatea Jucu;
1 intervenţie privind copaci căzuţi pe stradă în localitatea Leurda;
2 intervenţii privind copaci căzuţi pe două case în localitatea Rugăşeşti;1 intervenţie privind stâlp căzut în localitatea Viştea;
1 intervenţie la acoperişul căminului cultural din localitatea Cetan.

Totodată, cadrele ISU Cluj au acordat asistenţă medicală de urgenţă în 51 cazuri, dintre care 7 la accidente rutiere, 3 privind consumul de alcool sau substanţe interzise, 4 afecţiuni cardiace, 5 traumatisme, 31 afecţiuni medicale diverse şi un transport interclinic.

Pompierii militari au intervenit, în ultimele 24 de ore, în 62 de localităţi din 17 judeţe şi Bucureşti, afectate de ploi torenţiale şi furtună. Cele mai multe situaţii de urgenţă s-au înregistrat în Cluj, unde 30 de copaci au fost doborâţi de vânt şi peste o sută de acoperişuri au fost avariate.

Potrivit IGSU, la nivel naţional au fost emise 59 de atenţionări şi avertizări hidrometeorologice cod galben şi cod portocaliu de averse, intensificări ale vântului, descărcări electrice, viituri rapide şi creşteri de debite.

În urma manifestării fenomenelor meteorologice periculoase au fost înregistrate efecte de vreme rea în 62 localităţi din 17 judeţe (Argeş, Bacău, Caraş Severin, Cluj, Covasna, Hunedoara, Harghita, Ilfov, Maramureş, Mehedinţi, Mureş, Olt, Neamţ, Prahova, Sibiu, Timiş, Teleorman şi Vâlcea).

Pompierii au acţionat pentru degajarea a 172 de arbori doborâţi de vânt şi pentru evacuarea apei 13 locuinţe, opt curţi şi cinci subsoluri.

De asemenea, intervenţiile au vizat înlăturarea efectelor generate de cele 114 de acoperişuri ale unor imobile afectate din cauza vântului puternic.

Cele mai multe situaţii de urgenţă s-au înregistrat în judeţul Cluj, unde pompierii militari au intervenit pentru degajarea a 30 de copaci şi pentru evacuarea apei din zece locuinţe şi treisubsoluri.

Citiți și:

Dezastru provocat de vijelie în zona Chiuiești și Rugășești. Zeci de copaci doborâți pe carosabil au lăsat sute de familii în beznă totală – FOTO/VIDEO

Din cauza vântului puternic, au fost afectate parţial 105 acoperişuri de case şi cinci acoperişuri ale unor blocuri.

Citiți și:

Cinci blocuri au rămas fără acoperiș la Dej. Alte zeci au fost afectate, o mașină e daună totală, iar zeci de copaci au fost doborâți de furtună – FOTO/VIDEO

De asemenea, în judeţul Harghita au fost semnalate probleme în şapte localităţi – Miercurea Ciuc, Gheorgheni, Odorheiu Secuiesc, Corbu, Băile Tuşnad, Suseni şi Bixad – şi s-a intervenit pentru degajarea a 50 copaci căzuţi.

Având în vedere că şi în următoarea perioadă de timp sunt prognozate fenomene meteorologice periculoase, pompierii recomandă oamenilor ca pe timpul manifestărilor vântului puternic să se adăpostească în locuinţe sau alte spaţii care le asigură protecţia.

De asemenea, pentru limitarea posibilelor pagube generate de vijelii, parcarea autoturismelor se va realiza în zone ferite, la distanţă faţă de copaci sau stâlpi de electricitate.

Citiți și:

O furtună de câteva minute a făcut ravagii la Gherla. Acoperișul școlii numărul unu a fost desprins – VIDEO

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More