Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Pompierii dejeni, sărbătoriți azi în centrul orașului printr-o demonstrație de tehnică de intervenție – FOTO/VIDEO

0 77

Ziua pompierilor a fost marcată azi și la Dej, după ce la 13 septembrie, a fost sărbătorită în toată țara. Ziua de 13 septembrie este sărbătorită ca Ziua Pompierilor Români începând cu anul 1953, în amintirea actului eroic al pompierilor militari, conduși de locotenentul Pavel Zăgănescu în lupta din Dealul Spirii, împotriva trupelor otomane, pentru apărarea revoluției de la 1848.

Pompierii dejeni, alături de colegii lor de la Cluj-Napoca, s-au aflat azi în centrul Dejului. Încă de la primele ore ale dimineții, pompierii s-au prezentat cu tehnica specifică de intervenție, autospecialele și tehnica salvatorilor putând fi admirată de către dejenii dornici de a le fi alături celor care-și riscă viața zi de zi pentru protejarea populației.

Bineînțeles, cei mai încântați de tehnica de intervenție a pompierilor au fost copiii, sute de elevi și preșcolari de la unitățile de învățământ din Dej fiind prezenți la acest eveniment. Cea mai apreciată a fost autospeciala dotată cu scară de intervenție la mare înălțime, demonstrația de lucru a acesteia atrăgând ropote de aplauze din partea celor mici.

Copiii au avut ocazia azi să urce în autospeciale, să mânuiască instrumentele de lucru ale pompierilor, au participat la ateliere prin care au putut învăța cum se acordă primul ajutor, s-au distrat și și-au făcut o mulțime de fotografii.

Ziua de 13 septembrie, Ziua Pompierilor din România, marchează ziua când trupele otomane conduse de generalul Fuad Pașa au intrat în București, în timp ce trupele țariste înaintau spre Capitală dinspre Focșani. Pentru a stăvili intervenția militară străină, populația Bucureștilor a ieșit în calea otomanilor la Cotroceni, încercând să oprească ocuparea Capitalei.

O delegație formată din revoluționari, foști membri ai guvernului provizoriu, a încercat, la rându-i, să trateze ocolirea Capitalei. Fuad Pașa a refuzat orice negocieri, i-a arestat pe revoluționari, înaintând pe trei coloane spre centrul orașului.

În fața garnizoanei Regimentului II din Dealul Spirii, Fuad Pașa a avut noi incidente. Colonelul Radu Golescu a refuzat să evacueze clădirile. În pline parlamentări, spre garnizoană se îndrepta compania de pompieri, condusă de căpitanul Pavel Zăgănescu. Deși turcii s-au obligat să le permită accesul în spațiul Regimentului II, au avut loc altercații între turci și români și pe Dealul Spirii s-a dat o bătălie sângeroasă, rămasă în istorie sub denumirea de ”baia de sânge de la București”.

Fuad Pașa și generalul Duhamel au ocupat militar Capitala. În acest fel, era înfrântă revoluția română în Țara Românească.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More