Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Premieră în România: Medicii clujeni au recoltat un rinichi care fusese transplantat deja

0 49

interventie chirurgicala

Medicii clujeni au recoltat un rinichi care fusese transplantat deja, în urmă cu doar 3 luni, de la un bărbat aflat în moarte cerebrală, operația fiind o premieră în România.

Operația de prelevare de organe a durat mai bine de trei ore şi la ea au participat şase medici din Oradea și Cluj-Napoca. De la același donator, medicii au recoltat și ficatul.

„Acest tip de operație în care organul este redonat de două ori, este o operație extrem de rară. Poate că nici nu sunt 30 de cazuri în lume. Mă refer al rinchi. Operația se poate întâmpla atât cu rinchiul cât și cu ficatul”, a declarat un medic conform B1 TV.

În aprilie, bărbatul de la care s-au prelevat cele două organe a primit o șansă la viață după ce medicii i-au transplantat un rinichi donat chiar de tatăl său. În urmă cu o zi însă, pacientul a intrat în moarte cerebrală.

Ficatul prelevat a ajuns la Institutul de Transplant Hepatic Fundeni, în timp ce rinichiul a fost transportat la Institutul de Urologie și Transplant Renal Cluj-Napoca. Acum specialiștii vor face teste de compatibilitate pentru a găsi persoanele potrivite cărora să le fie transplantate organele.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More