Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Premieră în România: Medicii clujeni au recoltat un rinichi care fusese transplantat deja

0 15

interventie chirurgicala

Medicii clujeni au recoltat un rinichi care fusese transplantat deja, în urmă cu doar 3 luni, de la un bărbat aflat în moarte cerebrală, operația fiind o premieră în România.

Operația de prelevare de organe a durat mai bine de trei ore şi la ea au participat şase medici din Oradea și Cluj-Napoca. De la același donator, medicii au recoltat și ficatul.

„Acest tip de operație în care organul este redonat de două ori, este o operație extrem de rară. Poate că nici nu sunt 30 de cazuri în lume. Mă refer al rinchi. Operația se poate întâmpla atât cu rinchiul cât și cu ficatul”, a declarat un medic conform B1 TV.

În aprilie, bărbatul de la care s-au prelevat cele două organe a primit o șansă la viață după ce medicii i-au transplantat un rinichi donat chiar de tatăl său. În urmă cu o zi însă, pacientul a intrat în moarte cerebrală.

Ficatul prelevat a ajuns la Institutul de Transplant Hepatic Fundeni, în timp ce rinichiul a fost transportat la Institutul de Urologie și Transplant Renal Cluj-Napoca. Acum specialiștii vor face teste de compatibilitate pentru a găsi persoanele potrivite cărora să le fie transplantate organele.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.