Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Premieră la Dej: Viceprimarul Aurelian Mureșan impune consultarea cetățenilor referitor la proiectul blocului V03

2 106

Pentru prima dată la Dej, un proiect de investiții de maximă importanță pentru dejeni, este supus consultării și dezbaterii publice. Este vorba despre proiectul referitor la demolarea blocului V03 de pe strada Crângului și a terenului aferent.

Absolut toată lumea este pentru demolarea blocului, o ruină care a afectat negativ timp de zeci de ani aspectul cartierului Dealul Florilor, însă în ceea ce privește investiția ce va rezulta după demolarea uriașului hidos din zona pieței, părerile sunt împărțite.

Într-un comunicat de presă transmis pe adresa redacției în cursul acestei săptămâni, primarul Costan Morar anunța că blocul și terenul aferent vor fi scoase la licitație, în locul respectiv urmând a fi construit un supermarket. De unde știe primarul Dejului dinainte cine se va înscrie la licitație și cine va câștiga, de spune cu atâta încredere că pe terenul respectiv va răsări un supermarket, doar dânsul o poate spune.

Reacțiile nu au întârziat însă să apară, foarte mulți cetățeni din vecinătate acuzând faptul că zona este oricum sugrumată total de traficul provocat de existența deja a două supermarket-uri și a unei piețe agroalimentare, plus zecile de mici magazine din zonă.

O altă reacție a venit azi din partea viceprimarului Aurelian Mureșan, care spune că este ”în favoarea demolării și igienizării zonei respective, dar consideră că o dezbatere publică și o consultare reală a cetățenilor din zonă este binevenită când se demarează proiecte care vor influența calitatea vieții dejenilor pe mulți ani de acum înainte”.

”Locul unui supermarket într-un oraș civilizat trebuie să fie la periferie, nu într-o zonă aglomerată în mijlocul cartierului”, a declarat viceprimarul Aurelian Mureșan, care dorește ca în cel mai scurt timp să fie organizată o dezbatere publică pe acest subiect.

Nu putem demara proiecte de o asemenea amploare, de foarte mare importanță pentru mii de locuitori din zonă, fără să ne aplecăm urechea la ceea ce vor cetățenii din acea zonă. Fără consultarea lor, fără a le asculta păsurile și doleanțele, nu putem implementa proiecte majore care au darul să le influențeze viața de zi cu zi zeci de ani de acum înainte”, spune viceprimarul, insistând pe ideea consultării cetățenilor cu privire la acest proiect.

Viceprimarul este de părere că acest proiect nu trebuie demarat în grabă, fără a face în prealabil o dezbatere cu dejenii, fără o consultare cu specialiștii în urbanism și fără a se efectua un studiu profesionist despre ce impact va avea un supermarket într-o zonă aglomerată şi în intersecție.

Constat că interesul pentru acest subiect este foarte mare. Trăim într-o democrație şi este normal ca pentru subiectele majore să inițiem dezbateri şi consultări publice cu locuitorii şi comercianții din zonă. Prin urmare, în cursul zilei de mâine vă voi anunța data, ora şi locul acestor dezbateri„, a mai declarat Aurelian Mureșan.

De altfel, Aurelian Mureșan a lansat și pe pagina sa de Facebook o consultare virtuală privind această problemă spinoasă, iar reacțiile din partea dejenilor au și apărut.

”Supermarket????? Am trăit cu speranța(și cred că toți cei din zonă) că vom scăpa de acea clădire insalubră pe care am văzut-o în fiecare dimineață privind pe fereastră. În special locuitorii blocului UM speră în continuare că o să luați o decizie corectă, că va fi un spațiu deschis pe orizontală, cu spații verzi, nu cu tiruri care aprovizionează magazinul. Lăsați ambițiile celor care țin morțiș să aducă noi retaileri în Dej! Mulțumim anticipat!”, spune Stela Taraciuc.

”Supermarket, hypermarket la periferie, că doar există mijloace de transport în comun, iar în oraș gândiți spații verzi, locuri de joacă pentru copii, dar nu în stații de autobuz, lângă stradă (vezi locația de la blocul UM). În oraș există destule magazine la fiecare parter de bloc, deci rarefiați orașul și cei mari pot funcționa și la periferie. Disciplinați comerțul cu legume și fructe și nu numai de pe trotuarele din zona Unicarm și a pieței agro din zonă. Nu este logic ca trotuarele să fie pline de marfă, de mașini parcate și pietonii să circule pe stradă. Întâiul conducător al urbei ar trebui să arate că are aptitudini de manager și să se implice în acest aspect.
Legat de această clădire care face subiectul discuției, logic ar fi să intre în proprietatea Administrației publice locale, care să inițieze o consultare publică în legătura cu destinația locației și apoi un concurs de idei în acest sens pentru a da o destinație logică și utilă acestui loc infect. Deci, fără petarde electorale, fără acțiuni pompieristice caracteristice, ci cu acțiuni practice și utile comunității!”, este de părere și Ovidiu Vasile Pintea.

”Foarte bine gândit!!! Supermaket-uri în centrul orașului!!! Distrugeți 25 de mici magazine, piața și tot ce e pe lângă!!! Bravo!!! Banii pleacă în străinătate și micii afaceriști dispar!!!”, spune și Alin Buși.

”E bine. Pe 1 km pătrat 3 supermarketuri + o piață agroalimentară. Poate ar trebui să ne axăm mai mult pe un plan de urbanism mai solid și nu doar pe consumerism. Plus că circulația în zonă e deja foarte dificilă. Încă un supermarket va sufoca complet traficul”, crede Darius Salaci.

Rămâne de văzut în ședința Consiliului Local de mâine, dacă primarul Costan Morar va ține cont de părerea cetățenilor și va organiza o consultare publică așa cum solicită viceprimarul Aurelian Mureșan.

Cert este că proiectul privind demolarea blocului V03 și construirea unui supermarket pe acest loc se află pe ordinea de zi a ședinței, astfel că rămâne la latitudinea consilierilor locali dacă vor vota proiectul așa cum a fost propus inițial, dacă îl vor amâna sau dacă îl vor respinge.

Potrivit surselor Someșeanul.ro, în cazul în care proiectul va fi aprobat în forma sa inițială, pe locul blocului V03 va fi construit un magazin Penny Market.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

 1. Daniela Idiceanu spune

  Clar ca trebuie demolat!!!!De foarte multi ani se asteapta demolarea lui dar se pare ca deja si acest subiect se transforma intr-o campanie electorala!!!

 2. Unus multorum spune

  Mă miram să nu apară şi rău-intenţionaţii, politicianiştii , care să încurce rezolvarea unei probleme, după ce că ei nu au făcut nimic pentru soluţionarea ei , dar nu au făcut nimic nici pentru comunitate.

  După ce Domnul Primar , timp de mai mulţi ani a făcut toate demersurile pentru rezolvarea situaţiei blocului V03, iată că s-a conturat o modalitate sigură de rezolvare a problemei, fără a presupune cheltuieli din bugetul local şi, în plus , dejenii să nu se mai deplaseze la supermarketuri în Gherla sau Cluj-Napoca.

  Să nu mai vorbim de locurile de muncă ce s-ar crea şi de taxele şi impozitele care vor intra în bugetul local.

  După ce s-a consultat cu cetăţenii municipiului , Domnul Primar a gândit foarte bine şi problema blocului V03, inclusiv recuperarea banilor pentru cei trei coproprietari, ca un gospodar bun şi chibzuit. Altfel cine va da aceşti bani, cel ce bagă beţe în roate şi încearcă să menţină acel monstru?

  Un supermarket în zona U.M. este binevenit şi în favoarea cetăţenilor printr-o mai mare concurenţă. Supermarketurile Carrefour şi Unicarm au dovedit că micile afaceri se adaptează şi cele profitabile se menţin, dar dejenii beneficiază de concurenţa creată.

  Este ruşinos că cei ce n-au făcut nimic se lipesc de iniţiativa şi demersurile Primarului cu scop politicianist, pentru a-şi face imagine cu orice preţ.

  Ruşine !

  Sperăm că dejenii nu vor marşa la asemenea abureli şi vor sprijini iniţiativa şi demersurile Primarului !!!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More