Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Premieră la Dej: Viceprimarul ”a sărit la gâtul” primarului pe tema proiectului blocului V03 la ședința de consiliu – VIDEO

1 91

Pentru prima dată în ultimii ani la Dej ședința de consiliu local a fost un adevărat câmp de luptă între putere și opoziție, bătălia având ca principal punct de pornire mult discutatul proiect al blocului V03 din cartierul Dealul Florilor.

După ce la ședința ordinară pe luna ianuarie, ce a avut loc săptămâna trecută, proiectul a căzut inițiat, nefiind votat de majoritatea consilierilor, acesta a fost amânat ulterior și reprogramat pentru dezbatere într-o ședință de îndată ce a avut loc azi.

Doar că (surpriză sau nu!) proiectul nu a trecut nici de această dată de votul consilierilor locali.

Încă din start discuțiile au fost aprinse. Primarul Costan Morar o ținea pe-a lui, în timp ce consilierii PNL, în frunte cu viceprimarul Aurelian Mureșan, au ținut-o pe a lor. Asta după ce timp de o săptămână ambele tabere au organizat sondaje, chestionare, consultări publice și dezbateri pe această temă, situația blocului V03 fiind cea mai discutată la nivel politic în istoria recentă a Dejului.

Ședința urgentă de vineri după-amiază a început cu prelegerea primarului Costan Morar, care a explicat detaliat rezultatele sondajului realizat printr-un chestionar online și consultare a cetățenilor în stradă în ultimele zile. Sondaj care a fost acuzat de către tabăra liberală de faptul că a fost realizat cu tentă clară de a îndemna populația să aleagă varianta demolării blocului și a ridicării unui supermarket.

După prezentarea făcută de edilul șef, a început războiul replicilor. Viceprimarul Aurelian Mureșan a pus sub semnul îndoielii graba cu care acest proiect este aruncat spre aprobare, faptul că acesta nu a fost supus spre dezbatere încă din vara anului trecut, fiind adus în discuție abia acum în pragul alegerilor locale, dar și insistența cu care primarul dorește scoaterea la licitație a terenului respectiv, suspicionând atât interese electorale cât și de ”altă natură” în această privință.

De cealaltă parte, primarul Costan Morar și-a acuzat adversarii de interese electorale în acest caz, spunând că se dorește blocarea acestui proiect din scopuri politice și că cei de la PNL vor să profite electoral din acest subiect prin faptul că au demarat campanii de consultări publice. Bineînțeles, săgețile otrăvite au zburat dintr-o parte în cealaltă, fiind pentru prima dată la o ședință de consiliu local la Dej când un proiect de hotărâre este atât de aprig disputat de două tabere clar definite.

În cadrul discuțiilor, viceprimarul Aurelian Mureșan a solicitat să fie aduse în fața consilierilor toate discuțiile și toată corespondența scrisă pe care Primăria Dej a avut-o încă din 2013 încoace cu Ministerul de Interne, Loteria Română și firma Any Prod Com, cei care trebuie despăgubiți. Aurelian Mureșan a prezentat în fața consilierilor un document care atestă faptul că încă din luna iunie a anului trecut Ministerul de Interne a fost de acord să primească despăgubiri în bani pentru investiția în respectivul bloc, solicitând primarului lămuriri de ce Consiliul Local nu a fost informat din timp despre aceste documente și aceste discuții.

”Nu e normal să ni se ascundă documente”, a spus viceprimarul, acuzând faptul că întreaga problemă a fost ținută ”la cutie” și scoasă la suprafață abia în an electoral.

Astfel, la solicitarea viceprimarului să fie scoasă la suprafață toată corespondența între entități, s-a luat o pauză de la ședința oficială, până au fost aduse documentele. Între timp, însă, discuțiile aprige au continuat, atât pe holul instituției, cât și în sala de ședințe. Iar replicile acide, certurile și comentariile ironice au condimentat dezbaterile.

”Aceste documente nu sunt secrete. Nu am avut nimic de ascuns” a spus primarul la reluarea discuțiilor în ședință, prezentând și citind în fața consilierilor toate documentele ce reprezintă corespondența instituției pe care o conduce cu MAI.

După ce a fost lămurit și acest aspect, tabăra liberală a transmis propriile concluzii și propuneri. Ideea ca proiectul de hotărâre să fie aprobat în forma propusă de primar a fost respinsă din stat, fiind înaintată varianta ca blocul să fie demolat, despăgubirile să se achite de la bugetul local, iar terenul să rămână în proprietatea municipalității, care va decide apoi, printr-un concurs de soluții, ce se va întâmpla în acea zonă. Viceprimarul și consilierii PNL nu au respins ideea construirii unui supermarket, ”dacă asta își doresc cetățenii”, dar că totul se va face doar după o atentă chibzuire și analizare a tuturor soluțiilor posibile care să înfrumusețeze zona și să-i aducă utilitate publică.

Într-un final s-a trecut și la vot, după aproape două ore de discuții incendiare:

Voturi pentru: Nicolae Lazăr (UNPR), Axinte Bob (PSD), Gavril Zanc (PSD), Teodora Muncelean (PSD), Traian Mureșan (PNG) și Anamaria Kovrig (UDMR)

Abțineri: Aurelian Mureșan, Dan Bonta, Simion Buburuz, Izidor Hațegan, Melinda Alexandru, Marius Butuza (toți PNL) și Lorand Varga (UDMR).

Pentru ca să fie aprobat, proiectul avea nevoie de 13 voturi ”pentru”, dar a obținut doar 6, în timp ce 7 au fost abțineri.

Vedeți în materialul video de mai sus înregistrările video de la ședință și discuțiile aprinse din pauză.

Din câte se pare, discuțiile pe această temă nu se vor opri aici. Primarul va convoca o ședință de îndată pe acest subiect și săptămâna viitoare, sperând că până atunci, la a treia modificare a acestui proiect, consilierii locali vor fi de acord cu propunerile sale.

De cealaltă parte, tabăra liberală rămâne tare pe poziții, nedorind să cedeze în fața grabei, dorind ca mai întâi să le fie prezentate toate documentele necesare întocmirii unei imagini de ansamblu asupra situației existente, pentru ca mai apoi să decidă în cunoștință de cauză asupra acestei probleme arzătoare.

Până când cele două tabere se vor pune de acord asupra problemei, blocul V03 continuă să se degradeze văzând cu ochii, fiind un pericol pentru siguranța cetățenilor din zonă, dar și un detaliu îngrozitor care afectează imaginea celui mai mare cartier al Dejului.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

  1. Gujan Florin spune

    Daca dl Costan Morar isi duce planu la indeplinire o sa se aleaga prafu si pulberea de locatia respectiva , cum sa vinzi o proprietate care are locatia in cea mai buna zona din dej si pe langa asta sa nu ai altceva in cap decat sa te scapi de el, sa fie demolat pana in iunie ce o sa fi e alegerile ca sa vada dejenii ca ai ,,realizat” ceva si dupaia POTOPU . In loc sa vi tu ca primar frumos cu un proiect sa faci ceva care sa aduca bani la bugetu local sa fie o constructie frumoasa sa ti placa sa stai in orasu asta, plus altii care vin in vizita la noi trec, majoritatea prin locatia respectiva ar aduce inca un plus de imagine domnu Morar vinde tot la cine ? la niste straini care no sa le pese de cetateni decat de profit si afacerea sa le mearga bine . Propunerea mea ca simplu cetatean desi nu locuiesc acum in Dej este constructia unei case de cultura cu o arhitectura si un design care ar aduce multe plusuri atat la imagine da si in bugetu local pentru ca banii de pe inchiriatu ei no sa mearga la cineva privat ci la locuitorii Dejului . NU VINDETI ORASU !!!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More