Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Premieră națională la Cluj. Se deschide prima școală pentru copiii cu autism din România

0 56

Prima școală din România pentru copiii cu autism își va deschide porțile în luna septembrie la Cluj-Napoca, odată cu startul noului an școlar. Noua instituție de învățământ va fi prevăzută atât cu clase de nivel preșcolar, cât și pentru ciclul primar, iar numărul maxim de elevi dintr-o clasă va fi de 6 copii.

Programa școlară va include activități educaționale și terapeutice adaptate copiilor care suferă de tulburări din spectrul autist. Pe lângă sălile de clasă, școala va avea și săli pentru consiliere, kinetoterapie, ergoterapie, logopedie, bucătărie educativă și spații de socializare și de relaxare, iar programul instituției va fi de la ora 8 la ora 16. Școala va funcționa în incinta sediului AAT din Cluj-Napoca.

Președintele Asociației Autism Transilvania (AAT), Milena Prună, a declarat, marți, într-o conferință de presă, că în această unitate de învățământ se va preda după metode de învățare în premieră națională, în urma unei colaborări cu o școală de profil din Marea Britanie.

„Prima școală din România pentru copiii care suferă de tulburări de autism va fi inaugurată în toamna acestui an la Cluj-Napoca, urmând să funcționeze 7 clase cu câte 6 elevi, deci vor fi maximum 42 de elevi. Vor fi clase din învățământul preșcolar și primar, de la grădiniță până în clasa a IV-a, în care se va preda după metode în premieră națională. Pentru noi, deschiderea acestei școli reprezintă o mare realizare, deoarece le oferă o șansă în plus copiilor care nu sunt pregătiți pentru integrarea în școlile de masă. Până acum, aceștia nu aveau de ales decât să meargă la o școală specială alături de copii care suferă de alte tipuri de afecțiuni și unde procesul didactic nu putea fi adaptat pentru ei. La noua școală se vor aplica metode specifice de educare și recuperare a copiilor cu tulburări din spectrul autist, iar fiecare clasă va avea cel puțin specialist în aceste metode, pe lângă cadrele didactice încadrate prin Inspectoratul Școlar”, a declarat Milena Prună, președintele Asociației Autism Transilvania.

Anunțul privind înființarea noii instituții de învățământ pentru copiii cu autism a fost făcut cu ocazia Zilei Internaționale de Conștientizare a Autismului, care se celebrează în toată lumea în 2 aprilie.

 

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More