Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Premieră națională la Dej: Concurs destinat câinilor de vânătoare în Pădurea Bungăr – FOTO/VIDEO

0 506

concurs caini terrier teckel dej

Municipiul Dej a intrat începând de sâmbătă pe harta națională a concursurilor destinate câinilor de vânătoare. Peste 20 de câini din toate colțurile țării s-au întrecut la Dej, într-un concurs organizat în premieră națională sub egida Asociației Chinologice Române.

Concursul a avut ca scop evidențierea calităților de câini de vânătoare și vizuinari a patrupedelor înscrise în competiție, pe lângă demonstrația de frumusețe a cățeilor. Concursul de la Dej s-a adresat doar raselor terrier și teckel, fiind împărțit în două probe.

Încă din zorii zilei, câinii, alături de stăpânii lor, au avut dificila, dar plăcuta misiune de a se întrece în cadrul probei de ”aport din apă”, desfășurată la un lac din împrejurimile Dejului. Câinii înscriși în această probă au avut ca sarcină recuperarea din apele lacului a unor rațe sălbatice, fiind punctați de către arbitri din mai multe puncte de vedere.

Concursul s-a mutat apoi, cu căței și stăpâni, în Pădurea Bungăr, unde patrupedele înscrise în competiție au avut de îndeplinit proba de urmă de sânge.

În cadrul acesteia, câinele a avut de urmărit prin trasee ascunse în inima pădurii, urma de sânge a unui porc mistreț, având ca scop final găsirea unui cap de porc mistreț la sfârșitul traseului. Fiecare dintre cei 19 căței înscriși la această probă au avut parte de trasee diferite, în mai multe zone ale pădurii, astfel încât să nu existe posibilitatea să încurce urmele de sânge și traseele ce le aveau de urmat.

Evenimentul, organizat sub egida Clubului Național Câini de Aret (CNCA) și Asociația Chinologică Română (ACHR), a fost pus la cale de Emilian Radu, un crescător de câini din Dej, alături de colegii lui de la Gherla (Radu Geană) și Turda (Dan Metea), bucurându-se de aprecierea tuturor celor prezenți.

Concurenții au venit la Dej din toate colțurile țării, din orașe precum Iași, Focșani, Târgu Mureș, Turda, Cluj, Craiova, București, Timișoara sau Constanța. Iar cel mai de seamă oaspete al manifestării a fost Bogdan Emerich, președintele de onoare al Asociației Chinologice Române.

În vârstă de 87 de ani, Bogdan Emerich a fost felicitat de către organizatori pentru îndelungata sa carieră de arbitru internațional de câini de vânătoare și a primit și o cupă în semn de prețuire a activității sale. Acesta s-a declarat extrem de bucuros pentru felicitările primite și s-a arătat foarte încântat de organizarea acestui eveniment la Dej.

În ciuda ploilor torențiale care s-au abătut asupra Dejului pe tot parcursul zilei, cățeii s-au descurcat extraordinar, dovadă fiind și faptul că, la final, arbitrii au departajat cu dificultate câștigătorii, având în vedere faptul că patru participanți au primit calificativul excelent. Cei mai descurcăreți căței, cei care au obținut calificativele cele mai bune, au urcat pe podium, primind pentru evoluția lor excelentă câte o cupă.

”Ne bucurăm de ospitalitatea pe care am primit-o în orașul Dej de la organizatorii concursurilor de lucru pentru câinii de vizuină, respectiv grupa a III-a terrier și grupa a IV-a teckel.

Dimineața aceasta, aceste rase, respectiv terrierii și teckelii, au av ut o probă care se numește ”Lucru la apă”. S-a folosit ca vânat pentru aport din apă rață sălbatică. După amiază, chiar dacă ploaia a venit în cantități destul de considerabile, forța noastră de grup n-a putut fi înfrântă. Cu toată ploaia, am reușit să trecem la a doua probă, cea de urmă de sânge, pentru vânatul care este rănit și trebuie recuperat, pentru ideea de etică vânătorească. De multe ori vânatul este rănit și pentru a fi recuperat noi folosim acești câini care ne ajută la această probă de urmă de sânge. Urma a fost trasată cu sânge de mistreț și cu saboți în care a fost plantat mirosul respectiv în așa fel încât urma să fie cât mai considerabilă.

Câinii au lucrat extraordinar de bine, am avut patru câini cu rezultate maxime și ne-a fost foarte greu să departajăm. Locurile 1, 2, 3 și 4 au avut punctaj maxim, de câte 100 de puncte. În final au învins teckelii, locurile 1, 2 și 3 au fost teckeli cu păr sârmos, iar locul 4 jagdterrier.

Vreau să mai spun că organizatorul local ne-a oferit cele mai bune condiții, drept pentru care vă mulțumim tuturor că ne-ați pus la dispoziție aceste minunate terenuri și ne-am bucurat de ospitalitatea deosebită pe care o simțim permanent și ne vom întoarce”, ne-a declarat Mihai Bocănescu, președintele arbitrilor de lucru vânătoare pe Asociația Chinologică Română .

Acesta a mai anunțat faptul că la Dej, în special în Pădurea Bungăr ”aici va fi, din momentul de față, poligonul de antrenament pentru aceste rase complete”, Bocănescu afirmând că acesta este un moment istoric.

”Bucuria mea, ca organizator, este faptul că am reușit să adunăm câini din toate colțurile României, că mai există oameni pasionați de aceste rase, și faptul că Dejul a devenit un nucleu pentru tipul acesta de câini și lucrul cu acest tip de câine este pentru mine o mândrie.

Sunt mulți câini în România care arată, prin exemplarele de astăzi, că și muncesc. Pentru munca aceasta avem în spate generații de oameni care i-au format. Noi încercăm ca și organizatori să oferim cadrul natural ca ei să se manifeste.

Nu s-au mai organizat în România astfel de manifestări de aproape 6 ani. Este o bucurie și, totuși, o mare bătălie din partea noastră cu cei care sunt proprietari și pe care încercăm să-i convingem, prin astfel de manifestări, că acești câini muncesc și trebuie în continuare ca acești câini să fie stimulați să muncească, pentru că dotarea genetică a raselor existente astăzi aici să-și spună cuvântul mai departe, iar acești câini să nu dispară de pe tabloul cținilor de vânătoare.

Tot ce facem aici, facem pentru câinii pe care-i avem, nu sunt alt tip de interese, nici măcar financiare, ca să organizăm astfel de manifestări. Totul facem pentru câini și sper ca și cei de la ACHR (n.r. Asociația Chinologică Română), prin prezența domnului Bocănescu, să simtă acest lucru, că o facem din suflet, din pasiune, fără a intra în competiție între crescători. Toți se bucură pentru rezultatele celuilalt câine, dacă acesta demonstrează că își face treaba”, ne-a declarat Emilian Radu, organizatorul local al evenimentului de la Dej.

Și așa cum îi cade bine unui astfel de eveniment, întâlnirea s-a încheiat cu o masă copioasă constând în gulaș de căprior la ceaun și tort aniversar, care să marcheze așa cum se cuvine o manifestare reușită a iubitorilor și crescătorilor de câini.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.991678374228263.1073742042.467241263338646&type=3

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More