Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Presa dejeană, sărbătorită în cadrul unui simpozion cu invitați speciali: Grigore Cartianu și Laurențiu Ciocăzanu – FOTO/VIDEO

0 442

Foști și actuali jurnaliști din Dej și din zonă, oameni de cultură, astriști, cadre didactice, reprezentanți ai autorităților locale sau simpli consumatori de presă și de carte s-au adunat joi, la Cercul Militar din Dej, în cadrul simpozionului ”Presa dejeană în secolul XX”, eveniment la care invitați speciali au fost jurnaliștii Grigore Cartianu și Laurențiu Ciocăzanu.

Evenimentul, un adevărat regal închinat istoriei presei din Dej, a fost organizat de Asociațiunea Transilvană pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român Despărțământul ”Dr. Teodor Mihali” Dej, care i-a avut printre invitați pe jurnaliștii-scriitori Magdalena Vaida, Zorin Diaconescu, Gyorgy Gyorfi-Deak și Sandor Szell.

După introducerea făcută de președintele ASTRA Dej, Radu Găvrilă, s-a dat cuvântul mai întâi primarului Costan Morar și viceprimarului Aurelian Mureșan. Aceștia au ținut să mulțumească jurnaliștilor care au contribuit la dezvoltarea presei în  Dej, celor care au muncit în slujba cetățenilor și a comunității locale de-a lungul timpului pentru ca lumea să fie mereu informată despre evenimentele care au loc în urbea de pe malul Someșului, transmițând totodată și încurajări pentru actuala generație de ”oameni de presă”, fără activitatea cărora comunitatea locală nu ar putea fi mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în municipiu și în împrejurimile acestuia.

A urmat o amplă prezentare a istoriei presei dejene, cu primele publicații care au văzut lumina tiparului, ziare și reviste publicate de-a lungul timpului pe meleaguri dejene, fiecare publicație beneficiind de un scurt rezumat prezentat de profesorul Viorel Lăcătuș.

Evenimentul a continuat cu relatările jurnaliștilor invitați, cei care au pus bazele presei de după Revoluția din 1989. Zorin Diaconescu a fost cel care a povestit celor prezenți întâmplări din zilele zbuciumate ale lui decembrie 1989, reamintind celor care au trăit acele vremuri despre forfota creată la nivel de municipiu, felul cum erau redactate și transmise mesajele și știrile, dar și întâmplări amuzante din acele vremuri, evenimente cu care s-a confruntat în activitatea de jurnalist.

Mai apoi, Ioana Jeler și Sandor Szell au povestit câteva momente trăite de ei în activitatea de presă de la Monitorul de Someș, pentru ca la final Magdalena Vaida, o jurnalistă cu 25 de ani de vechime în presa locală, să vorbească despre impresiile dânsei din activitatea depusă în slujba informării dejenilor. Magdalena Vaida a fost și sărbătorita zilei, fiind felicitată de toți cei prezenți cu ocazia zilei de naștere.

Poate cel mai așteptat moment al simpozionului de la Dej a fost prezentarea invitaților speciali Grigore Cartianu și Laurențiu Ciocăzanu. Aceștia au ajuns la Dej la inițiativa unui tânăr din oraș, Gabriel Finias Bonta, dejean care a plecat în Spania în căutarea unui trai mai bun, dar s-a întors recent în România pentru a-și pune cunoștințele și priceperea dobândite pe meleaguri străine în slujba dezvoltării comunității locale care l-a format ca om.

Grigore Cartianu, aflat în aceste zile în turneu în județul Cluj pentru a-și promova cărțile, a făcut deliciul asistenței cu prezentarea amplă a cărților pe care le-a scris, prezentare presărată de multe istorisiri amuzante din perioada Revoluției, dar și cu descrieri extrem de bine documentate despre dezinformările și manipulările care circulau la acele vremuri în media românească. Completat de jurnalistul Laurențiu Ciocăzanu, care a fost și co-autor la cartea ”Miracolul din noiembrie”, Grigore Cartianu a vorbit despre munca de documentare pentru seria de cărți dedicate perioadei Revoluției din 1989 („Sfârșitul Ceaușeștilor”, ”Crimele Revoluției”, „Teroriștii printre noi”, „Cartea Revoluției”, ”Jurnalul unui puci ratat”), dar și despre volumul biografic ”Hagi”, în care vorbește despre viața și activitatea regelui fotbalului românesc, prezentând totodată și filmul pe DVD „Moartea Ceaușeștilor. Trei zile până la Crăciun”, în regia lui Radu Gabrea, al cărui scenariu a fost scris de Grigore Cartianu.

Iar cum un astfel de eveniment nu se putea încheia fără ca cei prezenți să poată pune mâna pe măcar o carte dintre cele șapte cărți aduse de invitații de la București, Grigore Cartianu și Laurențiu Ciocăzanu au petrecut mai bine de două ore într-o sesiune spumoasă de autografe și ședințe foto, presărate cu povestiri despre cărțile lor, despre activitatea de jurnalist și despre starea presei, atât la nivel local, cât și național.

Plăcut impresionați de primirea călduroasă de care au avut parte, de interesul crescut al dejenilor pentru relatările lor și, mai ales, pentru creațiile lor literare, cei doi jurnaliști s-a declarat încântați de evenimentul de la Cercul Militar Dej, spunând că vor reveni mereu cu drag în orașul de pe malul Someșului.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1033834276679339.1073742122.467241263338646&type=3

 

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More