Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Președintele Asociației ADER Dej, condamnat penal într-un dosar de fraudare a fondurilor europene

0 842

Curtea de Apel Cluj a pronunțat în 15 februarie hotărârea definitivă în dosarul penal în care Adrian Moldovan, președintele Asociației ADER Dej a fost cercetat pentru folosirea sau prezentarea de documente sau declaraţii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În data de 1 septembrie 2008, Fundaţia Ramses – Fundaţia pentru Dezvoltarea Socială a Romilor Dej reprezentată prin Moldovan Adrian, a depus o cerere de finanţare pentru realizarea proiectului ‘De la tradiţie la modernism, producţia de cărămidă ceramică a romilor’. Costul total al proiectului, conform cererii de finanţare este de 55.500 euro din care 10% contribuţia financiară a solicitantului, iar contribuţia europeană 90% din fonduri PHARE.

Conform Formularului de Cerere de finanţare, proiectul avea ca scop ‘realizarea unei structuri generatoare de venit, de tipul întreprinderii sociale pentru comunitatea de romi din Căşeiu’ iar principalele activităţi ce urmau a se realiza în cadrul proiectului constau în organizarea de cursuri de calificare a persoanelor de etnie romă în meseria de zidar şi, în final, înfiinţarea unei unităţi economice de tip SRL (acţionar Fundaţia Ramses) având ca obiect de activitate fabricarea cărămizii ceramice.

”În data de 30 noiembrie 2008, între Ministerul Economiei şi Finanţelor – Oficiul de Plăţi şi Contractare PHARE, ca autoritate contractantă, Secretariatul General al Guvernului, ca autoritate de implementare şi Asociaţia pentru Dezvoltarea Economico Socială a Romilor ADER Dej, ca beneficiar, a fost încheiat Contractul de finanţare nerambursabilă prin care s-a acordat Asociaţiei ADER Dej o finanţare nerambursabilă pentru punerea în aplicare a proiectului intitulat ” Extindere de oportunităţi şi şanse oferite romilor în a ocupa un loc de muncă stabil” în sumă de 49.500 euro.

În urma probaţiunii administrate în cauză s-a stabilit că, în perioada 2009 – 2011, cu ocazia punerii în practică a acestui proiect, inculpatul Moldovan Adrian, în calitate de preşedinte al Asociaţiei ADER Dej, pentru a justifica cheltuielile efectuate de Asociaţie, a prezentat Secretariatului General al Guvernului un număr de 85 de acte false. Aceste înscrisuri (facturi fiscale, chitanţe, declaraţii de eligibilitate şi imparţialitate, acte privind proceduri de licitaţii) care au fost întocmite în fals de inculpat şi de către o altă persoană, la cererea acestuia, au fost depuse pentru a justifica împrejurări nereale în legătură cu cheltuirea banilor alocaţi în cadrul proiectului.

Pentru a-şi atinge scopul, inculpatul s-a folosit de mai multe persoane, profitând de relaţiile de rudenie sau amiciţie existente între el şi aceste persoane, de încrederea acestora, niciunul din participanţi necunoscând caracterul fals al actelor întocmite de Moldovan Adrian.

Actele false au fost folosite de acelaşi inculpat în 2009 şi apoi în 2011 la autoritatea contractantă pentru crearea aparenţei de legalitate a cheltuirii sumelor acordate în cadrul contractului cu finanţare europeană.

În această modalitate, inculpatul Moldovan Adrian a creat un prejudiciu în sumă de 23.408,45 euro, reprezentând diferenţa dintre suma totală primită în cadrul proiectului şi sumele cheltuite în mod real în cadrul proiectului”, precizează procurorii DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare Judecătoriei Dej, care, în 5 martie 2015 a dat soluție de condamnare în acest caz, Adrian Moldovan fiind condamnat la 4 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere, cu plata cheltuielilor de judecată.

DNA Cluj, Ministerul Fondurilor Europene și Adrian Moldovan au făcut apel la această decizie de condamnare, cazul fiind trimis spre judecare Curții de Apel Cluj.

Aici, instanța a admis apelul, iar în 15 februarie 2016 a pronunțat hotărârea definitivă:

”Solutia pe scurt:

I. În baza art.421 pct.2 lit.a C.pr.pen. admite apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, DNA – Serviciul Teritorial Cluj şi inculpatul Moldovan Adrian, împotriva sentinţei penale nr.248 din 5 martie 2015 a Judecătoriei Dej pronunţată în dosar nr. 2290/219/2013, pe care o desfiinţează, în parte, sub aspectul cuantumului pedepsei închisorii, a modalităţii de aplicare şi a duratei pedepsei complementare. Pronunţând o nouă hotărâre, în aceste limite: Reduce pedeapsa aplicată inculpatului Moldovan Adrian, pentru săvârşirea infracţiunii de folosirea sau prezentarea de documente sau declaraţii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, prev. de art. 181 alin. 1 din Legea 78/2000 cu aplicarea art.5 Cod penal – de la 4 ani închisoare la 3 ani închisoare. În baza art.65 C.pen.1969 cu aplic. art.5 C.pen. aplică inculpatului Moldovan Adrian pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev. de art.64 al.1 lit. a teza a II-a şi lit. b,c din Codul penal1969 ( dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat, dreptul de a ocupa o funcţie în cadrul unei asociaţii ), pe o durată de 5 ani, pedeapsă ce se va executa după executarea pedepsei închisorii, după graţierea totală sau a restului de pedeapsă ori după prescripţia executării pedepsei. Menţine pedeapsa de 2 ani închisoare aplicată inculpatului Moldovan Adrian pentru infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată prev. de art.290 Cod penal 1969 cu aplic. art.41 alin.2 Cod penal 1969, art.5 Cod penal, iar în baza art.33, art.34 alin.1 lit.b, art.35 C.pen.1969 cu aplic. art.5 C.pen. aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea de 3 ani închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev. de art.64 al.1 lit. a teza a II-a şi lit. b,c din Codul penal1969 pe o durată de 5 ani. Menţine modalitatea de executare a pedepsei închisorii rezultante stabilită de prima instanţă – suspendarea sub supraveghere – dar, pe durata termenului de încercare de 5 ani. Menţine restul dispoziţiilor hotărârii apelate.

II. În baza art.421 pct.1 lit.b C.pr.pen. respinge ca nefondate apelurile declarate de partea civilă Ministerul Finanţelor Publice, prin Ministerul Fondurilor Europene – cu sediul în Bucureşti, str. Apolodor nr.17, sector 5 şi partea responsabilă civilmente Asociaţia pentru Dezvoltarea Economico-Socială a Romilor ( ADER) cu sediul în Dej, str. Sărata de Jos nr.2, jud. Cluj – împotriva aceleaşi sentinţe penale. În baza art.272 C.pr.pen. stabileşte în favoarea Baroului Cluj suma de 70 lei – onorariu parţial apărător din oficiu ( pentru av. Vesa Cristian), sumă ce se va plăti din FMJ. În baza art.275 alin.2,3 obligă partea responsabilă civilmente Asociaţia pentru Dezvoltarea Economico-Socială a Romilor să plătească 500 lei cheltuieli judiciare către stat, restul cheltuielilor judiciare avansate de stat în apel rămânând în sarcina acestuia. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică , azi, 15 februarie 2016.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More