Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Președintele CJ Cluj în vizită la Dej, pentru predarea amplasamentului de depozite de deșeuri neconforme de la Cetan FOTO/VIDEO

0 73

someseanul-DSC07036

Mihai Seplecan s-a aflat în această dimineață într-o scurtă vizită prin Dej, deplasarea șefului Consiliului Județean Cluj având ca scop predarea amplasamentului depozitelor neconforme de deşeuri de la Dej (Cetan), din cadrul obiectivului de investiţii „Închidere și ecologizare depozite neconforme de deşeuri urbane din judeţul Cluj”, Lotul nr. 2.

Însoțit de directorul de investiții al Consiliului Județean Cluj, Mariana Rațiu, de primarul Costan Morar și viceprimarul Aurelian Mureșan, Mihai Seplecan a declarat în fața jurnaliștilor că s-a deplasat la Dej pentru a închide cel de-al doilea lot, după închiderea primului lot, cel de la Cluj-Napoca. Acest cel de-al doilea lot cuprinde municipiul Dej și municipiul Câmpia Turzii.

”Valoarea acestei închideri este de 8 milioane de lei. Se va închide exact ca și primul lot, adică 4 luni de zile va fi proiectul, iar 8 luni de zile execuția. Prin ceea ce facem noi astăzi nu se vor pierde bani europeni și nu va fi nevoit Consiliul Județean să închidă din banii județului. Din 2009 nu s-au depozitat deșeuri aici, deci nu este aceeași situație pe care am găsit-o la Pata Rât în prima fază. Prin faptul că închidem loturile intrăm și în normele Mediului, ceea ce trebuia să îndeplinim, toate condițiile”, a spus Mihai Seplecan.

De cealaltă parte, primarul Dejului, Costan Morar, a declarat că după finalizarea acestor investiții și ecologizarea terenului respectiv va purta discuții cu primăria comunei Vad, din care face parte satul Cetan, pentru a găsit împreună soluții pentru viitorul acestei porțiuni de teren.

”O să discutăm împreună cu primarul din Vad, să accesăm pe fonduri europene investiții, unde primăria să contribuie numai cu finanțare de aproximativ 2%. Menționez faptul că până în 2009 am depozitat gunoiul menajer în această zonă, Dejul și zonele limitrofe Dejului, din 2009 nu am mai depozitat. Ne-am conformat cerințelor de mediu și depozităm la Pata Rât. În acest moment proiectul este aprobat, iar în 12 luni se va finaliza, noi contribuim cu o sursă de finanțare, atât aici cât și la celălalt din Cluj, cu aproximativ 2 milioane de lei, cota de cofinanțare a Dejului pentru ecologizare. Deci este evident că vom respecta condițiile de mediu. Suprafața unde se va interveni pentru investiție este de 1,2 hectare”, a declarat Costan Morar.

Potrivit directorului de investiții al Consiliului Județean Cluj, Mariana Rațiu, pe terenul respectiv, după finalizarea lucrărilor de închidere, timp de 30 de ani, nu se poate realiza nimic: ”Acest punct va rămâne în monitorizare timp de 30 de ani. Pe el nu se va putea întâmpla absolut nimic. Abia după 30 de ani putem discuta de un teren ecologizat.”

Vizita în teren a președintelui Consiliului Județean Cluj a continuat pe şantierul drumului judeţean 109 C Gherla-Fizeşu Gherlii-Ţaga, pentru analizarea, la faţa locului, a stării fizice la zi a acestui drum judeţean, dar şi a calităţii infrastructurii de transport aferente altor drumuri judeţene.

Închiderea acestor două rampe neconforme de la Dej și Câmpia Turzii reprezintă etapa a doua şi ultima a contractului privind proiectarea şi execuţia obiectivului de investiţii „Închidere şi ecologizare depozite neconforme de deşeuri urbane din judeţul Cluj”, prima etapă având loc în data de 12 iunie a.c., când au fost predate amplasamentele depozitelor neconforme de deşeuri de la Pata Rât, Huedin, Turda şi Gherla.

Lucrările la cele două amplasamente vor viza, în principal, reconfigurarea lor şi acoperirea cu un strat de pământ peste care se va realiza o înierbare a întregii suprafeţe, urmând a fi efectuate, totodată, lucrări de drenaj, puţuri de captare a biogazului, drumuri de acces, sisteme de colectare a apelor pluviale, etc.

„Am participat astăzi, alături de responsabilii de proiect, la predarea amplasamentelor ultimelor două depozite neconforme de la Dej şi Câmpia Turzii. În acest fel, am respectat graficul de activităţi pe care ni l-am propus, conformându-ne întru totul exigenţelor impuse de Uniunea Europeană şi de legislaţia naţională şi evitând orice fel de penalităţi, respectiv procedura de infringement. Mai mult decât atât, am reuşit ceea ce ne-am propus, aceste lucrări, deloc ieftine, urmând a fi efectuate cu fonduri europene iar banii de la bugetul judeţului pe care îi economisim în acest fel îi vom folosi pentru derularea altor proiecte prioritare pentru judeţ. Chiar dacă durata totală a lucrărilor de închidere a celor şase depozite neconforme de deşeuri e de 12 luni, vom urmări îndeaproape toate operaţiunile şi vom oferi executantului tot sprijinul necesar astfel încât durata lucrărilor să fie mult mai scurtă” a declarat Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Mihai Seplecan.

Reamintim în acest context faptul că procedura de achiziţie publică a lucrărilor de proiectare şi execuţie a obiectivului de investiţii „Închidere şi ecologizare depozite neconforme de deşeuri urbane din judeţul Cluj” a demarat în luna octombrie 2014, prin publicarea pe SEAP a anunţului de participare nr. 154511. Data limită de depunere a ofertelor aferente acestui contract a fost 16 decembrie 2014, ulterior acestei date având loc evaluarea ofertelor depuse, întreaga procedură finalizându-se cu desemnarea câştigătorilor. Astfel, pentru Lotul nr. 2 a fost încheiat Acordul Contractual nr. 6835/27 din 02.04.2015 în ceea ce priveşte depozitele Dej şi Câmpia Turzii, antreprenor fiind Asocierea SC Geiger Transilvania SRL – Wilhelm Geiger Gmbh&CP.KG-Coplan Consultanţi Arhitecţi Ingineri SRL, la valoarea de 8.098.330,08 lei fără TVA.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.952237558172345.1073742010.467241263338646&type=3

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More