Prețul energiei electrice în România este peste cel mediu din Uniunea Europeană
Potrivit datelor DG Energy, Directoratul pentru Energie, organism al Comisiei Europene, în al doilea trimestru al acestui an, preţul mediu angro al energiei electrice vândut pe platformele de tranzacţionare era, în România, peste media europeană şi peste preţul raportat în mai multe state din vestul Europei, scrie Economica.
Astfel, în România se înregistra un preţ mediu (pentru energia electrică vândută “în bandă”, pe pieţe) de 41 de euro/MWh, în condițiile în care media europeană este de 37 de euro/MWh, conform datelor DG Energy.
Prețul energiei din România este mai mare decât în statele din zona noastră, cu excepţia Ungariei. Și vorbim de ţări în care ponderea energiei din surse fosile, deci mai scumpe, este mai mare decât în România! (Polonia – 35,6 euro, Bulgaria – 35,4 euro)
Preţurile de la noi au fost mai mari și decât cele din Germania, Austria, Franţa, Irlanda și Țările Nordice…
Preţurile la energia electrică au crescut în România de la începutul acestui an, iar pe final de iarnă pe piaţa spot de la Bucureşti s-au înregistrat niveluri istorice, de 600 de lei MWh, în condiţiile în care se ajunsese ca pe piaţa spot să fie tranzacţionat jumătate din consumul naţional de energie.
Cauzele au fost atât externe (temperaturile mai scăzute, deficitul de energie din Ungaria, apportul mai mic al energiei hidro,etc) dar şi interne (înţelegeri între actorii din piaţă ca să fie ţinute preţurile sus), iar unii traderi de energie electrică au fost suspectaţi că nu şi-au onorat contractele.
Cea mai importantă cauză pare a ţine însă de capacitatea de producţie de energie electrică a României, care, în lipsa aportului energiei eoliene (imprevizibile), ajunge ca în unele momente să nu mai poată acoperi consumul naţional. La acestea se adaugă și opririle accidentale ale câte unui reactor de la Cernavodă sau scăderea producţiei în hidrocentrale.
Descoperă mai multe la Someșeanul.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.