Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Prețurile au crescut din nou, în martie. Un aliment de bază s-a scumpit cu 26%

0 126

Scumpirile au ajuns luna trecută la cel mai mare nivel din ultimele 6 luni. Preţurile s-au majorat în medie cu 4,2%, potrivit Institutului Naţional de Statistică, iar cele mai mari creşteri au fost la mâncare.

Pe de-o parte, firmele susţin că presiunile create de criza forţei de muncă şi de schimbările legislative le-au obligat să crească preţurile. De cealaltă parte, “creşterea economică se vede şi în buzunarele românilor”, a anunţat de la Guvern premierul.

Inflaţia continuă să rupă din veniturile românilor lună de lună.  În ianuarie şi februarie, anul acesta, scumpirile au fost în medie de 3,2, respectiv 4 procente, faţă de aceleaşi luni din 2018. Ei bine, în martie inflaţia a urcat la 4,2%, faţă de martie anul trecut. Aşadar, după scăderea din toamnă, acum, în primăvară, produsele sunt tot mai scumpe.

Cele mai mari scumpiri din martie faţă de începutul anului sunt la cartofi, care au 26% în plus la preţ, la alte legume creşterea e de 20%, iar la fructele exotice, de 10 procente. Dintre produsele nealimentare s-au scumpit cel mai tare combustibilii, tutunul şi la servicii, abonamentele de telefonie.

De unde vin scumpirile? De la firme şi producători, pentru că au la rândul lor costuri tot mai mari. De exemplu, când comparăm ultimul trimestru al anului 2018 cu cel din 2017 vedem că cele mai mari costuri orare ale forţei de muncă sunt în sectorul public. Sănătatea cu peste 31%, Învăţământul aproape 20 şi administraţia 12 procente. Socotim aici şi creşterea pensiilor. În partea cealaltă, în privat, creşterile sunt mai modeste. Pentru stat, creşterile de costuri au însemnat suprataxarea unor domenii, pentru firme aceste costuri sunt transferate în preţuri. Iar firmele anunţă de ceva vreme că modificările legislative de genul Ordonanţei 114 aduc şi ele inflaţie.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că un cadru legal stabil ar aduce mai multe beneficii sociale.

Klaus Iohannis”Decidenții guvernamentali, și mă refer aici inclusiv la situația din România, au datoria să asigure un cadru legal stabil, predictibil și rezonabil. Trebuie să o spunem deschis: responsabilitatea în politicile economice are de suferit de pe urma tentațiilor și deciziilor populiste.”

De la Guvern, premierul Viorica Dăncilă a anunţat românii o duc bine.

Viorica Dăncilă: “Creșterea economică se vede și în buzunarul românilor. Datele oficiale arată că în luna februarie a acestui an câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 17,9%, față de aceeași perioadă a anului trecut, ajungând la 2.933 de lei.

Guvernul a prognozat o creştere a preţurilor cu 2,8% anul acesta, dar până acum scumpirile sunt mult mai mari.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More