Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Prețurile la alimentele ambalate ar putea să crească și cu 30% din cauza unei noi taxe

0 58

Prețurile la alimentele ambalate ar putea să crească din nou, deși acestea ar fi trebuit să scadă considerabil după reducerea cu 13% a TVA de la 24% la 9%, în timpul guvernării Ponta. Guvernul Cioloș forțează o mărire a acestora cu 30% printr noua taxă pentru ambalaje, care crește de la 65 la 2.000 de lei pe tonă.

După cum B1 TV anunța încă de acum două zile, citând adevărul, producătorii, puși în fața unei creșteri exponențiale a taxei pe ambalaj, vor transfera majorarea de costuri către consumatori. Astfel, la raft impactul va fi o scumpire de 30% a alimentelor ambalate .

Obligaţiile de plată şi efectele vor fi aplicate începând cu 25 ianuarie 2016. Conservele de legume şi fructe, sucurile, vinul, mierea, berea şi apa minerală sunt printre alimentele vizate de scumpiri.

„Un borcan cu mazăre costă acum trei lei, dar după 25 ianuarie va costa mai mult de patru lei. Asta pentru că pe ambalajul respectiv (borcanul de sticlă) producătorul va plăti o taxă de mediu de doi lei per kilogram şi, în plus, va trebui să administreze singur toate celelalte costuri aferente reciclării“, a declarat Emil Dumitru, preşedintele Federaţiei Naţionale Pro Agro.

„O sticlă cu vin de calitate medie la 750 ml costă acum între 8 şi 10 lei; la două sticle avem deja un kilogram de ambalaj, iar dacă taxa pe acest ambalaj va creşte de la 65 de bani la 2 lei, avem dimensiunea scumpirilor la această categorie. Desigur, o să zică lumea să nu mai ambalăm în sticlă produse precum legumele sau fructele în conservă sau băuturile (alcool, suc, ape minerale), dar sticla este recunoscută ca fiind o garanţie pentru siguranţa alimentară. Ajungem să suprataxăm siguranţa alimentară, şi asta nu e bine“, a mai spus liderul federaţiei.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More