Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Primăria Dej, cea mai opacă autoritate publică locală din județul Cluj. Niciun proiect supus consultării publice

0 47

Cetatenii si asociatiile legal constituite din municipiile jud. Cluj, sunt foarte multumite de decizile publice ale autoritatilor publice locale. Asa arata raportul de monitorizare, efectuat in scopul intensificarii aplicarii L52/2003 privind transparenta decizionala a administratiilor publice, de catre Coalitia 52 pe o perioada de un an de zile.

In cele 5 municipii din Judetul Cluj s-au adoptat un numar total de 553 acte normative, in perioada monitorizata, dintre care 215 proiecte de acte normative au fost supuse consultarii publice. Aceasta imagine ne conduce la concluzia ca prevederile legii transparentei decizionale (L52/2003) au fost aplicate intr-o proportie de 38,87% la nivelul judetului Cluj, punandu-l intr-un con de umbra cu accente de opacizare.

Topul opacitatii versus transparenta intre municipiile judetului Cluj, din perspectiva supunerii proiectelor de acte normative in procesul de consultare publica, este urmatorul:

Primaria Municipiului Dej – 0% cea mai opaca autoritate publice locala – nici un proiect de act normativ nu a fost supus consultarii publice (sau nu s-a transmis in termen, informatia publica solicitata);

Primaria Municipiului Turda – 2,67% din actele normative adoptate au fost supuse consultarii publice;

Primaria Municipiului Cluj – 55,59% din actele normative adoptate au fost supuse consultarii publice;

Primaria Municipiului Gherla – 62,26% din actele normative adoptate au fost supuse consultarii publice;

Primaria Municipiului Campia Turzii – 88,88% din actele normative adoptate au fost supuse consultarii publice;

Dintr-un total de 553 de acte normative adoptate in municipiile jud. Cluj (187 – Turda, 53 – Gherla, 9-Campia Turzii si 304 – Cluj Napoca), doar 2 proiecte de acte normative au suferit modificari in procesul de consultare publica (1 – Cluj Napoca si 1- Campia Turzii).

Cetatenii si asociatiile legal constituite nu isi vad rostul in interactiunea cu autoritatile publice de care apartin si nu interactioneaza in procesul de consultare publica. In perioada monitorizata, s-au inregistrat 14 opinii scrise depuse de cetateni si asociatii legal constituite si doar 2 solicitari de dezbateri publice,  din partea asociatiilor legal constituite, toate fiind contorizate la Primaria Municipiului Cluj Napoca.

“De câte ori nu ne surprinde spargerea unei străzi, tăierea unor copaci, eliminarea unor spaţii verzi sau construirea unui bloc, într-un cartier de case? N-ar fi trebuit să fim întrebaţi sau consultaţi înainte? Poate am fi avut alte sugestii. Puterea noastră se manifestă prin activism şi intervenţie. Legea privind transparenţa decizională în administraţia publică ne oferă şansa de a propune ce este convenabil pentru noi, în orice proiect de act normativ al unei autorităţi publice, înainte de a se lua decizia” ne spune domnul Radu Nicosevici, presedintele Academiei de Advocacy, coordonator al Coalitiei 52.

Acest demers de monitorizare a fost efectuat in cadrul campaniei “M-am decis sa ma implic” ca parte a proiectului „Campaniile Coaliţiei 52 – conştientizare, monitorizare, consolidare, influenţare” finanţat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România.

Replica Primăriei Dej

Administraţia dejeana este transparenta

”La nivelul Municipiului Dej  toate actele normative au fost transmise spre informare  cetăţenilor, au fost afişate la sediul Primăriei Municipiului Dej, pe site-ul instituţiei, au fost transmise presei. De asemenea şedinţele de consiliu local au fost publice, cu participarea presei, fiind transmise şi în direct prin canale media.

Fiecare act normativ, trebuie să îndeplinească anumite condiţii pentru a primi avizul de legalitate. În anul 2015 din totalul de 158 proiecte de hotărâre, 153 iniţiate de primar şi 5 iniţiate de Consiliul Local, toate au primit avizul de legalitate din partea Prefecturii Cluj, aşa cum prevede legea, ca urmare toate procedurile de legalitate au fost respectate de către Primăria Dej.

Aceeaşi situaţie a fost şi în cazul proiectelor de hotărâre din anul 2016 , când toate cele 40 de proiecte de hotărâre, iniţiate de primar, au primit avizul de legalitate din partea Prefecturii Cluj.

Toate actele normative au avut la bază, sute de audienţe, întâlniri cu cetăţenii în teren şi dezbateri publice, acolo unde prevede legea la unele proiecte existând şi sugestii de îmbunătăţire din partea cetăţenilor .

Avem respect faţă de toate asociaţiile sau organizaţiile care vor să se implice sau să solicite informaţii din partea administraţiei publice dejene, din păcate se pare că este o necorelare între ceea ce s-a întâmplat în fapt  din punct de vedere administrativ la Dej şi datele pe care asociaţia  care a realizat studiul, le deţine”, se arată în comunicatul de presă semnat de primarul Costan Morar.

 

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More