Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Primăria Dej și-a deblocat conturile – VIDEO

0 61

someseanul-Costan Morar - Primar Dej

Situația creată de procesul dintre Consiliul Local Dej și Sindicatul Edilica a fost remediată. După ce a fost executată silit și i s-au blocat conturile, Primăria Dej a reușit să rezolve momentan problema și și-a deblocat conturile.

Astfel, instituția dejeană a alocat suma de 2.269.370. lei, aferentă sporului de dispozitiv, rezolvând momentan situația generată de blocarea conturilor de funcționare ale Primăriei Dej.

Potrivit primarului, conturile au fost blocate doar câteva minute. La sediul Primăriei Dej a avut loc marți o conferință de presă, în cadrul căreia edilul Costan Morar a explicat care este situația conturilor instituției și a procesului cu Sindicatul Edilica.

“Nemultumirea mea este ca s-a ajuns aici datorita unei defectuoase gestionari a banului public, astfel ca la preluarea primului meu mandat de primar in 2008, pe langa suma de 36 miliarde lei vechi, care reprezenta sporul de dispozitiv si indemnizatie de concediu, aveam de platit un credit deja angajat, în valoare de 315 miliarde lei, dar si datorii de 90 de miliarde lei (facturi neachitate). Toate acestea au adus Primaria Dej la cea mai mare datorie publică, pe cap de locuitor din țară. Din pacate acum suportam consecintele faptului ca desi anterior anului 2008, s-a angajat un credit de 315 miliarde lei vechi, suma de 36 miliarde lei vechi, stipulata in sentinta nu a fost platita, fiind nevoiti sa achitam acum aceasta suma, in conditii de criza.

In acest context, am facut tot ce a fost posibil pentru a gestiona situatia si a evita un blocaj financiar. Am luat decizia de a distribui sumele prevazute de sentinte, prin esalonari, pe perioada 2008-2016, respectand astfel legislatia prin cele doua ordonante emise in 2009 si 2010. Astfel, pana in primul semestru al anului 2013, am reusit sa achitam aproximativ 12 miliarde lei vechi, din sentintele definitive. La aceasta suma se adauga anual cele 35-40 miliarde lei vechi alocate pentru rambursari si dobanzi la credit.

Cu toate acestea, Sindicatul Edilica, a gasit o portita legislativa si a cerut executarea sentintei din 2008, prin propirea conturilor institutiei, fiind de parere ca OUG 71/2009 cu modificarea din 2010, nu se aplica in speta, decat sentintelor definitive aparute dupa data de 31.12.2009.

Primaria Dej a depus la Judecatoria Dej o cerere de suspendare provizorie a executarii silite, aceasta fiind respinsa, unul din motivele invocate fiind ca institutia a alocat bani pentru Zilele Municipiului Dej si nu pentru plata sumelor prevazute de sentinta. Tin sa precizez ca manifestarile culturale organizate in municipiu, nu au nici o legatura cu plata sporului de dispozitiv. Suma alocata pentru zilele orasului,in cadrul carora a avut loc si traditionalul Festival Samvs ajuns la a 36-a editie, a fost in valoare de 1.500.000 lei, suma alocata, odata cu aprobarea bugetului pe anul 2013. Din aceasta suma, un procent de peste 50%, respectiv 770.000 lei vechi, a fost recuperat din inchirierea spatiului public in timpul manifestarilor. Asadar, acest argumentul care a stat la baza respingerii cererii de suspendare provizorie a executarii silite, mi se pare nefondat si lipsit de realitate. Nu putem sa ingropam un oras, pentru ca cineva a lasat datorii de miliarde. Orasul trebuie sa se dezvolte in toate domeniile, inclusiv in cel cultural.

Cu toate acestea am reusit sa aloc suma de 2.270.000 lei, pentru a fi distribuita de catre sindicat, salariatilor, conform sentintei, moment in care dupa doar cateva minute, a fost deblocat si contul de functionare al Primariei. Am luat aceasta decizie pentru a nu obstructiona activitatea primariei si a nu impiedica dezvoltarea orasului.

In aceasta situatie singura varianta de dezvoltare a orasului, consta in accesarea de fonduri europene.

Asteptam sentinta definitiva, in care instanta de judecata va analiza pe fond contestatia la executare, inaintata de primarie, pronuntand o hotarare temeinica si legala in favoarea institutiei, care prin plata esalonata a sumelor, a respectat legislatia in vigoare.” se arata in comunicatul primarului Costan Morar.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More