Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Primarii din Dej și Gherla râvnesc la încă un mandat de edil șef

0 49

morar costan marius sabo

Posibilele modificări aduse Codului Electoral stârnesc reacții adverse în rândul primarilor deja în funcție. Aceștia nu privesc cu ochi buni prevederile conform cărora alegerile pentru funcția de edil șef să se desfășoare în două tururi de scrutin și nici prevederea ca un primar să poată ocupa această funcție doar două mandate succesive.

Edilii nu privesc cu ochi buni aceste modificări din punctul lor de vedere, pentru că le este amenințată astfel posibilitatea câștigării unui nou mandat, nu că modificările acestea i-ar afecta cumva pe locuitori.

La Dej, de exemplu, primarul Costan Morar este la al doilea mandat în fruntea municipiului și își netezește calea spre un al treilea mandat. Normal că nu-i convine noua posibilă prevedere a Codului Electoral de limitare la două a mandatelor succesive de primar.

”Nu este corect să limitezi dreptul unei persoane să candideze. Oamenii decid dacă ţi-ai făcut sau nu treaba. Ca primar relaţionezi direct cu cetăţenii şi ei pot decide dacă meriţi să le conduci destinele sau nu’’, a declarat Costan Morar pentru Ziarul Făclia. Edilul șef al Dejului susține că o astfel de iniţiativă a fost declarată neconstituţională în câteva ţări europene și consideră că desfășurarea alegerilor pentru funcția de primar în două tururi de scrutin ar reprezenta doar o cheltuială în plus: ”’Este mai puţin costisitoare varianta actuală şi cred că oamenilor nu le convine atât de mult să fie chemaţi foarte des la urne. Nu aş avea însă nicio problemă dacă la nivel parlamentar se va decide să fie două tururi de scrutin, dar cred că simplificarea alegerilor ar fi mai oportună”, a mai spus primarul Dejului.

La Gherla, Marius Sabo trage tare și el pentru candidatura la un nou mandat. Aflat la doar primul mandat în funcția de edil șef al Gherlei, Sabo nu este afectat direct de prevederea limitării numărului de mandate la două, însă gândește în perspectivă. Asta pentru că și-ar dori să câștige fotoliul de primar și la alegerile locale din 2016, dar și pe următoarele. De asemenea, Marius Sabo nu are nimic împotriva prevederii ca alegerile să se desfășoare în două tururi.

Majoritatea primarilor deja în funcție susțin că limitarea la două a mandatelor succesive de primar ar pune piedici în calea dezvoltării comunităților locale, asta pentru că, spun ei, în cei opt ani de zile cât ar dura acele mandate primarii nu apucă să-și ducă la îndeplinire toate proiectele pe care și le-au propus, aici fiind vorba, se pare, despre proiectele în folosul comunității și nu despre proiectele personale.

Pe de altă parte, însă, cei care își pregătesc deja terenul pentru a candida la funcția de primar în locul celor aflați acum în funcție, sunt de părere că proiectele se pot derula în continuare fără probleme. Unii spun chiar că actualii primari și proiectele lor pentru comunitate nu sunt chiar în folosul localităților pe care le conduc și că oameni noi ajunși în aceleași funcții le-ar putea îmbunătăți.

Un alt aspect adus în discuție este și acela că un primar bun nu va fi schimbat de către cetățeni, care pot să decidă dacă primarul respectiv și-a făcut treaba sau nu. Singura problemă în acest caz este aceea că alți pretendenți la fotoliul de primar nu au avut niciodată șansa să dovedească ce pot face ca primari. În plus, luptă să-și dovedească în fața cetățenilor capacitățile deși adversarii lor au toate avantajele și pârghiile puterii pentru a ieși în față.

În ceea ce privește desfășurarea alegerilor în două tururi de scrutin, sunt mulți aceia care susțin că un asemenea sistem ar da șansa unei bătălii corecte între toți cei înscriși în cursa electorală, pentru ca apoi ultimii doi rămași în cursă să se bată onest pe voturile tuturor cetățenilor. Asta pentru că s-au mai întâmplat cazuri în care un primar a fost ales cu diferență mică de voturi, iar al doilea clasat în cursă a acuzat că dacă mai era încă un tur de scrutin câștiga detașat cu voturile obținut de ceilalți candidați.

Pentru moment, modificarea prevederilor Codului Electoral este doar la nivel de discuție în Parlamentul României, însă majoritatea formațiunilor politice și liderii acestora înclină spre adoptarea noilor prevederi înainte de alegerile locale din 2016.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More