Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Primarul Clujului promite construirea unei linii de metrou între Florești și Apahida

0 82

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a declarat ieri, la un post de radio, că în 10 – 15 ani Clujul ar putea avea un metrou, pe ruta Florești-Apahida.

El spune că planurile sale nu sunt nici „gogoşi”, nici „poveşti”.

“Mulți spun că aceste planuri sunt futuriste, că sunt gogoși, că sunt poveşti. Nu va putea fi evitată această discuție. Clujul merge în această direcţie. Nu o facem noi, o va face altcineva. Va trebui făcută la un moment dat. Astăzi nu avem resursele financiare să putem porni, dar facem studiile de prefezabilitate, fezabilitate, proiectare, după aceea se va trece la faza pregătirii schemei financiare pe 25, chiar 30 de ani. Prima dată faci un tronson și apoi altul, astfel încât în 10 – 15 ani să ai un metrou realizat la Cluj.”, a spus primarul, potrivit monitorulcj.ro.

Edilul spune că în primă fază se va concepe o linie principală între Florești și Apahida, pentru ca ulterior se poate trece și la linii secundare de metrou.

”Peste 10 ani Clujul nu va putea evita această discuție de a avea măcar o linie de metrou. Noi am decis la nivelul Primăriei să pornim un studiu de prefezabilitate care să ne spună traseul, costurile, modalitățile de finanțare și cum poate fi realizat acest lucru. Valoarea unui asemenea metrou este destul de ridicată, costă câteva sute de milioane de euro. Din bugetul oraşului nu ne vom putea permite să finanţăm metroul. Atunci trebuie gândit un plan de finanţare multianual pe 20 – 25 de ani dacă se poate, o chestiune multianuală, în care să ai în vedere realizarea unei linii așa cum am zis din Florești până în Apahida, asta să fie linia principală, iar după aceea, la un moment dat, să faci şi alte linii de conexiune care ne vor permite să trecem la un alt nivel a ceea ce înseamnă zone pietonale în centrul Clujului, piste de biciclete, transport relaxat pentru cetățeni. Oamenii vor putea circula lejer dintr-o parte în alta a oraşului”, a spus primarul marţi dimineaţa la un post de radio.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More