Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Primarul Dejului dă vina pe PNL pentru situația deșeurilor din oraș și anunță că problema va fi rezolvată în câteva zile

0 56

Într-un drept la replică transmis pe adresa redacției față de articolul publicat azi sub titlul ”Dejul îngropat în gunoaie, înainte de sărbători. Brantner-Vereș a forțat mâna municipalității să accepte majorarea tarifelor”, primarul Costan Morar dă vina pe conducerea Consiliului Județean Cluj pentru situația deșeurilor menajere din Dej și anunță că problema gunoaielor care au format munți în cartierele dejene va fi rezolvată în câteva zile.

”Referitor la problema deşeurilor apărută la sfârşitul săptămânii trecute în municipiu, situaţia nu se datorează primăriei, aşa cum bine se ştie, ci faptului că la nivelul conducerii Consiliului Judeţean avându-i ca preşedinţi pe Horea Uioreanu şi Mihai Seplecan din PNL, nu s-a reuşit  implementarea proiectului european “Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Cluj”, iar cei care suferă acum sunt cetăţenii Dejului şi ai întregului judeţ, existând oraşe şi comune de unde deşeurile nu au fost ridicate de 10 zile.

În acest context începând cu luna iulie 2015 am fost puşi în situaţia de a transporta deşeurile la Odorheiu Secuiesc, cea mai apropiată rampă de deşeuri, costul transportului fiind suportat din bugetul local, prin hotărâri de consiliu, pe care le-am iniţiat pentru ca dejenii să nu fie afectaţi de majorări de preţ la salubritate, nefiind vinovaţi de incompetenţa celor care trebuiau  să finalizeze proiectul european.

Situaţia a continuat în luna noiembrie când Brantner- Vereş a solicitat creşterea preţurilor la salubritate , în cazul persoanelor fizice de la 6,43 lei la 8,89 lei şi în cazul persoanelor juridice de la 77,10 lei/ m3 la 97,08 lei/ m3.

Nu am fost de acord cu această solicitare, propunând următoarele tarife: în cazul persoanelor fizice 7,48 lei/ persoană iar în cazul persoanelor juridice 84 lei /m3 faţă de  77,10 lei/ m3, urmând ca Brantner Vereș să decidă dacă va accepta sau nu propunerea, pe care le-am comunicat-o.

Din păcate Brantner- Vereș nu a acceptat şi începând din data de 1 decembrie nu a mai ridicat deşeurile din oraş.

Nu este nicidecum vorba de lipsa de implicare sau găsirea de soluţii, această problemă a fost prioritate pentru mine, iar în acest sfârşit de săptămână , deşi au fost zile libere, zilnic am fost la primărie şi am încercat să găsesc soluţii. Neexistând alte variante, în cursul zilei de sâmbătă, 3 decembrie, am convocat Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă şi am iniţiat un proiect de hotărâre în vederea suportării din bugetul local, a costurilor de transport  a deşeurilor spre Odorheiu Secuiesc, pentru o perioadă de patru luni. Proiectul a fost aprobat în cadrul unei şedinţe de îndată care a avut loc ieri, 4 decembrie, la Primăria Dej.

Şedinţa de îndată nu a fost secretă , iar faptul că unii reprezentanţi ai presei, nu au fost informaţi, se datorează unei regretabile erori.

Decizia luată în şedinţa de îndată nu a fost una politică. Dacă tot se invocă aspectul politic, consilierii locali PNL, care în urmă cu 1 lună se abţineau de la majorarea tarifelor la salubritate, la fel au procedat şi în şedinţa de îndată de duminică, abţinându-se de la vot( vot împotrivă) pentru proiectul de suportare a costului de transport al deşeurilor din bugetul local.

Las cetăţenii Dejului să analizeze această poziţie a consilierilor PNL şi îmi pare greu să cred că şi-ar fi dorit să rămânem cu deşeurile în oraş şi să ne blocăm.

Nu pot să nu  le mulţumesc consilierilor PSD pentru susţinere în gestionarea situaţiei şi ca dejenii să nu plătească un preţ excesiv la salubritate, nefiind vinovaţi de această problemă.

Nu a fost uşor să deblochez această situaţie, mă bucur că am reuşit, începând de astăzi s-a reluat ridicarea deşeurilor de la punctele gospodăreşti şi am solicitat Companiei Brantner Vereș, ca în cel mai scurt timp situaţia să revină la normal”, tranbsmite primarul Costan Morar.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More