Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Destine Holidays

Primarul Dejului: ”Nu trebuie sa suportam cresterea pretului la apa”

0 279

someseanul-DSC07573

Municipiul Dej beneficiaza din 4 iulie de o statie de epurare la standarde europene. Investitia in valoare de 10 milioane de euro este parte integranta a proiectului “Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzata din judeţele Cluj şi Sălaj”, demarat de Compania de Apa Somes, impreuna cu administratiile publice din cele doua judete, in valoare totala de 196 milioane de euro.

In ce consta investitia

Prezent la evenimentul de  inaugurare a  statiei de epurare, primarul municipiului Dej , Costan Morar, a precizat ca in cadrul acestui proiect, in municipiul Dej, s-a reusit alimentarea cu apa din sursa Tarnita,  prelungindu-se conducta de la Gherla pe o lungime de 19 km, lucrare in valoare de 4,8 milioane euro. Distributia in oras s-a realizat prin doua conducte: una care furnizeaza apa pentru cea mai mare parte din oras, pe traseul str. Crangului – Dealul Sf. Petru, prin care s-au alimentat cele  trei bazine cu capacitate de 10000 metri cubi. Cea de a doua conducta a fost instalata pe traseul str. 1 Mai-Gara- str. Ion Pop Reteganu si alimenteaza zona centrala a orasului, strazile: Baia Mare, Bistritei, cartierul Alexandru Ioan Cuza si comunele Cuzdrioara si Casei.

Tot in cadrul proiectului s-a extins reteaua de alimentare cu apa in Viile Dejului si Valea Jichisului, pe o lungime de 6 km si au fost inlocuite pe 57 de strazi, conductele de apa, cu durata de functionare depasita, pe o lungime de 21,5 km.

Si reteaua de canalizare a suferit modernizari, prin extindere in cartierele Alexandru Ioan Cuza (8 strazi) si Tigansor (7 strazi), pe o lungime de 8,3 km, si au fost schimbate pe o distanta de 1,53 km conductele de canalizare pe strazile Varga Catalina si Gutinului .

Desi perioada de implementare a fost de 5 ani, s-a cerut urgentarea lucrarilor pentru a nu crea discomfort mare cetatenilor, astfel ca lucrarile demarate in 2009 s-au finalizat in 2011.

Prin inaugurarea statiei de epurare, a carei valoare investitionala se ridica  la suma de 10 milioane de euro, a fost marcat finalul acestui proiect la Dej, proiect asteptat de dejeni de aproape 40 de ani.

Pretul apei

„Vorbim de o investitie la Dej, de 26 milioane de euro si  nu mi se pare corect ca cetatenii Dejului sa suporte majorari de pret la apa, in perioada 2014-2018, tinand cont de faptul ca lucrarile au fost realizate din fonduri nerambursabile, aspect care ar trebui sa se reflecte in costuri mai mici”, a precizat primarul Morar Costan.

Investitia a fost realizata in mare parte din fonduri europene nerambursabile, in procent de 74%, cu contributia Guvernului de 11,3%, 2% contributia Primariei Dej, iar contributia Companiei de Apa Somes, fiind de 12,8%, prin imprumutul contractat de la Banca Europeana de Investitii.

Primaria Dej si Consiliul Local si-au dat tot concursul pentru realizarea acestui obiectiv, prin achizitionarea terenului pentru constructia statiei de epurare, alocarea a 500 de mii euro, reprezentand  cota de cofinantare de 2% si garantarea cu 3 milioane de euro a imprumutului  angajat de Compania de Apa Somes de la Banca Europeana de Investitii.

„Acestea sunt motivele pentru care sustin si solicit repozitionarea Companiei de Apa Somes in privinta majorarilor la pretul apei si canalizarii, pe care le opereaza, deoarece trebuie sa simta si cetatenii municipiului Dej efectul fondurilor nerambursabile, printr-un pret suportabil la apa si canal”, sustine primarul Morar Costan.

O alta doleanta a edilului, exprimata in cadrul evenimentului de inaugurare a statiei de epurare, a fost continuarea, de catre Compania de apa Somes, a proiectului POS Mediu 2014-2020, astfel incat toate zonele orasului sa beneficieze de retea de apa si canalizare. Prin aceasta noua investitie, in valoare de aproximativ 10 milioane euro, ar trebui (urma) sa se extinda reteaua de apa pe 25 de strazi, pe o lungime de 27,5 km (zona urbana, Ocna Dejului, Viile Dejului, Somcut, Pintic), precum si extinderea retelei de canalizare pe 98 de strazi pe o distanta de 65 km ( zona urbana, Ocna Dejului,Viile Dejului, Somcut). Implementarea noului proiect este conditia necesara pentru ca Primaria Municipiului Dej sa poata realiza proiectul european, deja aprobat, de reabilitare strazi pe tronsoanele: Viile Dejului, Somcut, Ocna Dej, Cartierul Sf. Petru.

O greseala care nu mai poate fi reparata

„Acest proiect care va fi realizat de Compania de apa Somes, Primaria Dej si Consiliul Judetean Cluj, va avea parte de  sprijinul meu pentru a putea fi corelat cu proiectul de modernizare strazi”, a accentuat primarul Morar Costan, care a mai precizat ca „din pacate comunitatea dejeana trebuie sa plateasca, acum, greseala celor care in urma cu 20 de ani aveau posibilitatea sa transfere, conform legii, de la CCH spre Primaria Dej, spre comunitatea locala, statia de tratare si epurare a apei. Daca acest lucru s-ar fi facut atunci, in proiectul POS Mediu 2008-2013, nu se cheltuia pe statia de epurare valoarea de 10 milioane euro, ci s-ar fi cheltuit doar aproximativ 2 milioane euro pe reabilitarea statiei vechi, iar diferenta ar fi acoperit costurile a tot ceea ce inseamna extinderea retelelor de apa si  canalizare in zona urbana, Ocna Dejului, Viile Dejului, Somcut, Pintic, lucrari care puteau fi finalizate si nu ar fi trebuit sa asteptam 5 ani”, a mai explicat edilul.

Vezi AICI imagini foto/video de la inaugurarea statiei de epurare de la Dej!

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More