Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Destine Holidays

Primarul Dejului sare la gâtul vinovaților: cere demisia directorului general al Companiei de Apă Someș și-i va acționa în instanță pe cei responsabili

0 2.175

După patru zile în care a umblat zi și noapte în disperare pentru a ajuta populația Dejului, în grava criză de apă, primarul municipiului solicită acum, alături de zeci de mii de locuitori, demisia directorului Companiei de Apă Someș, Dorin Ciatarâș.

Încă de la izbucnirea crizei de apă potabilă în zona Dejului, primarul Costan Morar s-a aflat în teren, mai întâi în localitatea Nima, locul unde s-au efectuat lucrările la magistrala de apă de la Tarnița, iar mai apoi printre oameni, în tot orașul, pentru a sprijini populația.

Costan Morar a dispus încă din prima zi de criză convocarea Comitetului Local pentru Situații de Urgență, a participat efectiv la împărțirea de apă potabilă și menajeră în școli și grădinițe, și a coordonat din teren amplasarea de containere cu apă menajeră de mare capacitate în toate zonele Dejului, la blocuri și în cartiere.

După patru zile de alergătură continuă și eforturi disperate de a rezolva situația pentru aproximativ 50.000 de locuitori afectați, primarul Dejului solicită acum tragerea la răspundere a vinovaților, în cadrul unui comunicat de presă pe care-l redăm mai jos.

”De mai bine de trei zile municipiul Dej se confruntă cu  o criză a apei potabile și menajere. Compania de Apă Someș a generat această situație de criză pe care eu în calitate de primar împreună cu cetățenii am fost nevoiți să o suportăm.

Pe parcursul a mai bine de 60 de ore consumatorii casnici, instituțiile din oraș, unitățile de învățământ și agenții economici au  avut de suferit din cauza întreruperii alimentării cu apă.

Este inacceptabil să generezi o criză de asemenea amploare pe care să o tratezi cu atâta indiferență și lipsă de considerație față de toți cetățenii municipiului Dej. Acțiunea de branșare la magistrală a fost tratată neprofesionist  de către conducerea Companiei de Apă Someș.

Neasigurarea lucrărilor pregătitoare a zonei de intervenție a făcut practic imposibilă efectuarea lucrărilor în condiții de siguranță și eficiență. Nu a fost pregătit un cămin betonat de dimensiuni adecvate pentru asigurarea unei intervenții de așa complexitate. Muncitorii au fost nevoiți să lucreze în apă și nămol, existând pericol de surpare a pământului.

Compania de Apă nu a informat la timp cu privire la stadiul remedierii avariei. În lipsa unei astfel de comunicări din partea companiei nu ne-am putut pregăti corespunzător pentru a diminua disconfortul cetățenilor.

Toate acestea demonstrează o totală lipsă de respect față de cetățenii Dejului și administrația  locală.

În calitate de primar al municipiului Dej solicit public demisia directorului general al Companiei de Apă pentru incompetența de care a dat dovadă în gestionarea crizei apei la nivelul municipiului Dej. Mai mult, voi acționa în instanță Compania de Apă  și pe cei responsabili pentru prejudiciile aduse comunității dejene.

În situația dată am luat decizia de a aproviziona unitățile de învățământ cu apă potabilă și menajeră, și de a distribui apa menajeră cetățenilor în mai multe  de puncte din municipiu.

Pe parcursul acestor zile am fost la fața locului și m-am interesat  despre stadiul lucrărilor de remediere a  avariei la magistrala care asigură alimentarea cu apă a Dejului. Dacă racordurile efectuate în primele zile, miercuri și joi, au cedat,  în dimineața zilei de astăzi (la ora 7.30) am constat la fața locului că racordul efectuat vineri seara (8 decembrie) este funcțional și nu sunt avarii. Furnizarea apei a fost reluată imediat iar până la finalul acestei zile situația se va remedia la nivelul întregului municipiu. Sper ca această lucrare să fie de durată.

Pentru prevenirea  unor astfel de situații voi începe demersurile pe cale administrativă pentru a face posibilă gestionarea la nivel local a serviciilor de alimentare cu apă și canalizare prin delimitarea de compania județeană.

Nu în ultimul rând,  doresc să mulțumesc reprezentanților mass media locale pentru sprijinul acordat pe parcursul acestor zile în comunicarea susținută și obiectivă a situației către opinia publică și responsabilizarea Companiei de Apă Someș prin mediatizarea acestei crize”.

Vedeți aici ce a declarat vineri seara directorul CA Someș, Dorin Ciatarâș, când a fost întrebat dacă își va da demisia.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More