Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a fost arestat preventiv

0 76

Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, printr-o sentință dată miercuri seară de Tribunalul Cluj.

El a fost prezentat Tribunalului Cluj în jurul orei 16 și audierile au durat peste șase ore.

Unul dintre avocații lui Cătălin Cherecheș, Tiberiu Ban, a declarat că din probele administrate nu ar reieși faptul că a fost vorba de flagrant.

‘La Tribunalul Cluj s-a judecat solicitarea DNA privind luarea măsurii arestării preventive față de primarul Cherecheș și s-a motivat pe existența unui pericol pentru ordinea publică. Noi am încercat să dovedim că o asemenea măsură extremă privativă de libertate nu este necesară și am cerut control judiciar. Noi susținem că, în raport de probele existente, nu s-a reușit să se dovedească flagrantul, colegul meu susținând că este o provocare, ținând cont de faptul că banii au fost înseriați cu o zi înainte’, a menționat Tiberiu Ban.

Avocatul a mai spus că va contesta decizia instanței.

La ieșirea din sala de judecată, Cătălin Cherecheș a spus că ‘suntem în campanie electorală în România’, dar că ‘avem încredere în instanță și în perioada aceasta’. El a adăugat: ‘Altul, mult mai important ca noi, a fost răstignit pe Cruce’.

Cătălin Cherecheș a fost reținut marți seară sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită, în formă continuată.

Potrivit unui comunicat al DNA, în 2014, Cătălin Cherecheș, în calitate de primar, i-a propus unei persoane, denunțător în cauză, să ocupe o funcție de conducere în cadrul Clubului sportiv Fotbal Club Municipal Baia Mare (FCM Baia Mare), propunere cu care aceasta a fost de acord.

‘În continuare, inculpatul Cherecheș i-a promis acesteia sprijin financiar, atât pentru achitarea datoriilor clubului de fotbal, cât și pentru continuarea în bune condiții a activității clubului, cu condiția ca o parte din banii primiți de club să-i fie remiși edilului. Astfel, în baza înțelegerii dintre cei doi, în perioada martie-august 2015, Cherecheș a pretins și a primit de la persoana respectivă suma de 70.000 lei, în mai multe rânduri, direct sau prin intermediar’, susțin procurorii.

DNA precizează că, în perioada imediat următoare, Cătălin Cherecheș, pentru a propune Consiliului local al municipiului Baia Marea susținerea financiară a clubului de fotbal cu suma de 1.000.000 lei/1.200.000 lei, a pretins denunțătorului să cesioneze pe numele unei anumite persoane o societate comercială.

‘În 14 aprilie 2016, pentru o altă tranșă de bani, în același cuantum, edilul i-a solicitat denunțătorului suma de 400.000 lei, bani ce reprezentau mai mult de jumătate din sponsorizarea pe care o firmă o făcuse anterior clubului. În legătură cu remiterea sumei de bani pretinse, la 22 aprilie 2016, Cherecheș i-a transmis denunțătorului să nu scoată din bancă decât sume cuprinse între 10.000 și 30.000 lei, lucru cu care acesta din urmă s-a conformat. În același context, la 26 aprilie 2016, procurorii anticorupție au procedat la constatarea infracțiunii flagrante, asupra inculpatului Cherecheș fiind găsită suma de 30.000 lei’, au mai reținut anchetatorii.

Candidat la un nou mandat de primar al municipiului Baia Mare la alegerile locale din luna iunie, Cătălin Cherecheș poate urmări lupta electorală din spatele gratiilor, candidatura sa nefiind afectată.

„Ca urmare a interesului manifestat de presă în privința situației unui candidat la funcția de primar al municipiului Baia Mare, precizăm că procesul electoral aflat în curs de desfășurare pentru alegerile locale din data de 5 iunie 2016 nu este afectat de cercetările în curs, respectiv de starea de reținere în care se găsește respectivul candidat, raportat la prevederile speciale din Legea nr. 115/2015 privind alegerea autorităților administrației publice locale”, se arată într-un document semnat de Președintele Biroului Electoral Județean Maramureș, judecător Nicolae Stamate Tămășan.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More