Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Primarul Municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, trimis în judecată pentru luare de mită

0 704

Cătălin Cherecheș este trimis în judecată în stare de libertate pentru luare de mită, fals în declarații, corupere a alegătorilor și efectuarea de operațiuni financiare incompatibile cu funcția pe care o îndeplinește.

D.N.A. Cluj a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a mai multor persoane, printre care și Cătălin Cherecheș, primarul Municipiului Baia Mare. Edilul maramureșean este trimis în judecată pentru infracțiunile de luare de mită în formă continuată, efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția pe care o îndeplinește, fals în declarații în formă continuată și corupere a alegătorilor în formă continuată. Aceste infracțiuni ar fi fost făcute de către Cherecheș în calitate de deputat în Parlamentul României (până la data de 30.05.2011) și, ulterior, primar al Municipiului Baia Mare, anunță reprezentanții Direcției Naționale Anticorupție.

Alături de Cherecheș au fost trimiși în judecată și WERMELINGER MARCO, MIHAI DORU ADRIAN și MIHAI SORINEL, în calitate de reprezentanți ai unor societăți comerciale,  pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită, dar și TRIFA NICOLAE DAN pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la dare de mită.

Din informațiile oferite de către procurorii D.N.A. se pare că în decursul anului 2013, Cătălin Cherecheș, în calitate de primar al municipiului Baia Mare, a pretins, a acceptat și a primit de la oamenii de afaceri menționați mai sus diverse sume de bani în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu. Edilul ar fi primit de fapt de la Wermelinger Marco suma de 150.000 de dolari pentru eliberarea unei autorizații de acces a autovehiculelor de mare tonaj pe raza Municipiului Baia Mare. Discuțiile cu primarul ar fi fost intermediate cu ajutorul lui Trifa Nicolae Dan.

Cei 150.000 de dolari ar fi fost ascunși prin două contracte de sponsorizare, unul în valoare de 60.000 USD încheiat cu Primăria municipiului Baia Mare și unul în valoare de 90.000 USD încheiat cu Handbal Club Municipal Baia Mare-Secția de fete. Ulterior, din această ultimă sumă de bani, 50.000 lei, au fost virați în contul unei societăți controlată de însuși Cherecheș în baza unui contract  privind derularea de campanii de comunicare multimedia.

În aceeași perioadă, tot pentru eliberarea unei autorizații de acces a autovehiculelor de mare tonaj pe raza Municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș ar fi cerut de la Mihai Doru Adrian și Mihai Sorinel o sumă de peste 10.000 lei și a acceptat de la aceștia suma de 12.000 lei. Suma ar fi trebuit să ajungă la edil tot sub forma unui contract de sponsorizare încheiat cu Handbal Club Municipal Baia Mare – Secția de fete. Acest lucru nu a mai fost posibil deoarece la data de 18 iunie 2013 a începută urmărirea penală împotriva lui Cherecheș.

De asemenea se pare că în perioada ianuarie 2011-iunie 2013, același Cătălin Cherecheș, în calitate de deputat în Parlamentul României (până la data de 30.05.2011) și, ulterior, primar al Municipiului Baia Mare, a efectuat în cadrul unei societăți comerciale, ca administrator de fapt și împuternicit al administratorului de drept, mai multe operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcțiile pe care le deținea: a negociat și încheiat contracte, a emis facturi, etc.

Un alt cap de acuzare vizează se referă la faptul că în anul 2012 edilul a oferit unei persoane, președinte al filialei județene a unui partid politic, sumele de 17.000 euro și 5.000 lei în scopul determinării simpatizanților acelei formațiuni politice să îl voteze pentru funcția pentru care candida, respectiv cea de primar al municipiului Baia Mare.

Nu în ultimul rând declarațiile de avere întocmite pe propria răspundere de către Cherecheș în perioada 2013-2018, conțin elemente necorespunzătoare adevărului, în totală contradicție cu situația reală de fapt, iar în cursul anului 2012, în contextul campaniei electorale pentru alegerile locale, adaugă reprezentanții D.N.A.

Procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin primarului municipiului Baia Mare. Amintim că, la data de 20 mai 2016, procurorii anticorupție au dispus trimiterea în judecată a inculpatului Cherecheș Cătălin, într-un alt dosar, în legătură cu săvârșirea unei infracțiuni de luare de mită, în formă continuată.

 

 

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More