Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Primele cărți de identitate electronice vor fi eliberate în septembrie

0 51

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat luni, într-o conferință de presă, că primele cărți electronice de identitate vor fi înmânate titularilor în luna septembrie.

Potrivit ministrului, de pe data de 2 august, când proiectul pilot a fost lansat la Cluj-Napoca, până pe 18 august, au fost preluate 100 de cereri de eliberare a cărții electronice de identitate. Timpul de soluționare a unei cereri este de circa 15 minute. Până acum, au fost realizate teste tehnice între structurile implicate în acest proiect.

De asemenea, ministrul a făcut o serie de precizări legate de dezbaterile din spațiul public, arătând că respectivele documente vor avea steagul și stema țării, iar adresa va fi înscrisă pe verso.

„Toate părţile interesate au agreat ca pe cartea electronică de identitate simplă să avem steagul, iar pe cartea electronică de identitate ca document de călătorie să avem steagul UE, în centru România şi stema României. Din acest punct de vedere, eu cred că a fost o temă falsă că nu avem steagul, că n-am avut discuţii”, a precizat Lucian Bode.

În ceea ce privește grupa sanguină, Lucian Bode a spus că nici o instituție medicală nu ia în calcul grupa sanguină de pe cartea de identitate, ci o realizează în câteva secunde.

Referitor la discuțiile privitoare la sexul/genul posesorului, Bode a precizat că s-a optat pentru varianta ”gen”. ”Am avut aceste discuții din noiembrie 2020 până în martie 2021 și de comun acord am agreat că în traducerea regulamentului european «gender» înseamnă «gen», dar, ca să nu avem absolut nici o discuție pe această temă, am scris în HG că în România prin «gen» se înțelege «masculin» și «feminin» ”, a explicat ministrul de Interne.

Programul pilot pentru emiterea cărților electronice de identitate a demarat la Cluj-Napoca, pe 2 august, iar în cadrul lui vor fi emise 5.000 de asemenea documente.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More