Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Primul caz de variola maimuței, confirmat la un tânăr din Cluj. În total sunt 18 cazuri în România

0 1.281

Două noi cazuri de variola maimuţei au fost confirmate în România, totalul ajungând la 18, anunţă vineri Ministerul Sănătăţii. Printre cazurile noi confirmate se află și cel al unui tânăr de 32 de ani din Cluj.

Este vorba despre doi bărbaţi cu vârste de 30 de ani şi 32 de ani, din Ilfov şi Cluj. Starea lor de sănătate este bună şi ambii se află în izolare în spital. Până în prezent, în România au fost diagnosticaţi cu variola maimuţei 18 pacienţi”, precizează Ministerul Sănătăţii.

Ce este variola maimuței și care sunt simptomele

Variola maimuţei este o boală infecţioasă cu simptome de obicei uşoare şi care este endemică în regiuni din vestul şi centrul Africii. Se transmite prin contact apropiat şi poate fi controlată relativ uşor prin măsuri precum autoizolare şi igienă.

Simptomele sunt adesea ușoare, deși leziunile pot fi pruriginoase sau dureroase. Acestea includ erupții cutanate veziculoase sau leziuni pe orice parte a corpului – inclusiv în contextul actual particular – în jurul organelor genitale și anusului, febră, durere în gât, ganglioni limfatici umflați și leziuni la nivelul gurii și ochilor.

Primul caz de variola maimuței în România, confirmat pe 13 iunie 2022

Primul caz de variola maimuţei în România a fost confirmat luni, 13 iunie. Un bărbat în vârstă de 26 de ani din Capitală a fost diagnosticat pozitiv de medici. Tânărul a ajuns la spital la câteva zile de la debutul simptomelor. Bărbatul a fost izolat, iar Direcţia de Sănătate Publică din Bucureşti a deschis o anchetă epidemiologică.

 • 13 iunie – primul caz – bărbat, 26 de ani, Bucureşti
 • 14 iunie – al doilea caz – bărbat, 32 de ani
 • 15 iunie – al treilea caz – bărbat, 31 de ani
 • 16 iunie – al patrulea caz – bărbat, 36 de ani, contact cu primul pacient
 • 21 iunie – al cincilea caz – bărbat, 37 de ani
 • 23 iunie – al şaselea caz – bărbat, 40 de ani
 • 28 iunie – cazurile nr. 7, 8 şi 9 – bărbaţi, în vârstă de 24, 33 şi 38 de ani, Bucureşti
 • 29 iunie – cazurile 10 şi 11 – bărbaţi, în vârstă de 25 şi 42 de ani, Bucureşti
 • 7 iulie – cazurile 12, 13 şi 14 – bărbaţi, în vârstă de 38 (doi) şi 32 de ani, Bucureşti şi Timiş. Pacientul din judeţul Timiş care a fost diagnosticat cu variola maimuţei are 32 de ani şi se află în izolare la domiciliu, iar starea lui este staţionară. A fost stabilit şi un contact al acestuia care se afla, de asemenea, izolat la domiciliu.
 • 13 iulie – cazul 15 – bărbat de 38 de ani din Argeş
 • 14 iulie – cazul 16 – un bărbat de 40 de ani din Bucureşti.
 • 15 iulie – cazurile 17 şi 18 – doi bărbaţi cu vârste de 30 de ani şi 32 de ani, din Ilfov şi Cluj

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More