Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Primul pas spre înfăptuirea statului național român sărbătorit și la Dej – FOTO

1 127

Momentul istoric, 24 ianuarie 1859, a fost sărbătorit și la Dej prin intermediul unei conferințe asupra domniei lui Alexandru Ioan Cuza, dar și prin lansarea volumului „Drumul românilor spre Marea Unire. Contribuții Someșene”.

Momentul istoric 24 ianuarie 1859 a fost sărbătorit și la Dej în incinta Muzeului Municipal. Astfel cu ocazia împlinirii a 160 de ani de la Unirea Principatelor Române, sub domnia reformatoare a domnitorului Alexandru Ioan Cuza, Primăria Municipiului Dej a organizat manifestări dedicate evenimentului, miercuri, 23 ianuarie 2019, ora 12.00, în Sala de conferință a Muzeului Municipal Dej.

Evenimentul a debutat cu mesajul de deschidere al primarului municipiului Dej, Morar Costan, mesaj urmat de o conferință susținută de conf. univ. dr. Ion Cârja, conferință intitulată „Domnia lui Alexandru Ioan Cuza: reforme și semnificații”. De asemenea, un principal moment a fost lansarea cărții „Drumul românilor ardeleni spre MAREA UNIRE. Contribuții Someșene” aparținând profesorilor Cristina Albinetz și Constantin Albinetz, un volumul ce prezintă o istorie a românilor ardeleni cu accent pe sfârșitul Primului Război Mondial și realizarea Marii Unirii de la 1 decembrie 1918. Volumul, prezentat de către conf. univ. dr. Ion Cârja, cuprinde documente de arhivă, extrase de presă, fotografii despre oamenii de pe valea Someșurilor, oameni care și-au adus contribuția la marele ideal național.

La finalul manifestărilor, în curtea Muzeului Municipal, s-a jucat simbolic Hora Unirii întru rememorarea momentului vital ce a dus la primul pas înspre înfăptuirea statului național român.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

  1. anonim spune

    Mare pedeapsa pe dejeni cu asa reprezentanti,din pacate tot ei vor fi votati ,prostimea primeste mici,bere,manele si se bucura n-are nevoie de realizari si principii.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More